Heiki ütleb, et see on ju väga lihtne. Eks ta üks segaste punt ole ja hea on olla osaline selles pundis, kellega, nagu juba korduvalt on tõestatud, mine ükskõik kuhu, kasvõi Lätti. Alati juhtub midagi ja nalja on nabani. Oleme käinud Peterburis, Soomes, Ungaris, Leedus, Itaalias (fotol), rääkimata paljudest Eesti sõitudest ja esinemistest. Mõni meist muidu kuskile väljamaale sõita ei saakski.

Sirje ja Meelis ütlevad, et see on kohustus kodust välja tulla ja mitte diivanile vedelema jääda. See hoiab vormis ja vaimu erksa ja on lausa harjumuseks saanud. Trennis saab igapäevatöö või juhiameti maha panna ja end Lea hoolde anda.

Heli ja Heli mees nendivad, et need on mõnusad tantsud, toredad tantsupeod, hea huumorimeel ja superlahe juhendaja Lea, kes oma sarmiga paneks ka karud tantsima. Lea ise aga väidab, et aeg on muidugi kallis ja kahjuks tuleb seda oma pere arvelt võtta, kuid matsidega on nii, et oleme ajaga kokku kasvanud ja ega vist oskagi enam ilma üksteiseta.

Kolumats on segarahvatantsuja folkloorirühm, kus tantsib sellest sügisest 13 paari, rühma liikmetel on kokku 47 last ja 7 lapselast. Kolumatsidel on olnud head juhendajad (Küllike, Liis ja Lea), kes ei lase laisaks minna, ja tore seltskond, kes kannab endas palju positiivset energiat. Rühmal on pikad traditsioonid kodukandi folkloori tutvustamisel ja säilitamisel. Ilmar ütles, et ta tunnetab rühma positiivset aurat ja sidet esivanemate kultuuriga. Eks ta pidanud ju alles läbima uute tantsijate eksami ja vandetõotusega end Kolumatsidega siduma. Ei ole suur saladus, et limjaamas käivad nüüd kohvipauside ajal tantsutrennid. Ja kirjatuvi Lea ei jäta meid ühestki olulisest infost ilma. Kui kuskilt valutab, siis on ikka Siirist abi, kui tekib soov uute rõivaste järele, teeb Raili kribinalkrabinal need valmis. Ja ilma Signe, Heli ning Pilleta oleksid matsid nagu peata kanad – nemad teevad meil kõik tähtsad asjad ära.

Teeme üheskoos isegi käsitööd, meie viimaste välisreiside vabad hetked on sisustatud paelte punumise, pärlite valmistamise või nukkude tegemisega. Eks need kulu enda ehtimiseks, rongkäikude ilmestamiseks ja headele sõpradele kinkimiseks marjaks ära.

Tantsuga kaovad igavus, laiskus ja tänapäeva moehaigus – stress. Tuled kodust välja, saad vähemalt paar tundi veeta koos tantsukaaslastega, ennast liigutades ununevad valutavad käedjaladselg ning tunned ennast jälle noorena nagu meie pesamuna Kristel.

Kolumatsis tantsiv mees on eesti mehe etalon, sest ta tunneb suurepäraselt tehnikat, on tubli töömees, peab oma talu või firmat, on loomult rahulik, hoolib oma perest, Kolumatsi naine keedab, koob ja küpsetab ning kasvatab tublisid lapsi ja lapselapsi. Kolumatsi lapsed on tantsusõbrad, lauluhimulised, spordilembesed ning tublid kooliski. Nii mõnigi neist on koos vanematega lavalaudadele jõudnud. Oma ajaloo jooksul on Mats käinud kõikidel tantsupidudel, Lea Kurvitsa juhendamisel jõudnud rahvatantsus esimese kategooriani ja mängufilmi Malev võtetele, Küllike Lõhmuse juhendamisel kirjutanud Kolumatsi polka eesti rahvatantsu ajalukku ning Liis Jaametsa juhendamisel saanud folklooris kõrgema kategooria.

Aga mis me siin end pikalt kiidame, tulge vaadake ise ja veenduge, et Matsid jäävad matsideks! See võimalus on kõigil 27. novembril kell 19 Rannu rahvamajas. Olete oodatud!

Lea Kurvits, Heli ja Meelis Ajaots, Sirje ja Meelis Täkker, Pille ja Üllar Kaaver, Raili ja Arvo Toompalu, Maigi ja Hannes Rekand, Gaidi Täkker, Signe Erikson, Siiri Kaaver, Vaike Rootsmaa, Lea Tuvikene, Anu Kisand, Kristel Panksep, Merike Ilves, Jaan Erm, Tõnu Mustjõgi, Heiki Reinoja, Andrus Kruusmaa, Karli Pastak, Raul Kangro, Heldur Raave, Ilmar Tõnno.
___________________________
Hää piduline,
Kolumats om kaitskümmend viis aastat
tanssnu, laulnu ja muud säänest hääd ja
paremat tennu…
Tule nüüt kaema , kuis tuu kõik vällä tulep.
Kolumatside pidupäiv om 27. hengekuu
õdagul, nii kellä säitsme paiku.
Saat jummala muidu kaeda meie näitemängu
“Matsi jäävä matsidess“
Peräst süüme matsiputru, juume matsijuuki, üits hää kamp, „K.O.I“nimeline, tulep, saame ütenkuun tanssi kah.