Vestlusringis kõneleti veel koorilaululiikumisest Eestis ja mujal. Veronika sõnutsi on raske leida konkreetseid väljaandeid või internetisaite, mille kaudu end pidevalt väljaspool Eestit koorimaastikul toimuvaga kursis hoida. Kätt on võimalik pulsil hoida mujal tegutsevate muusikainimestega suheldes, samuti saab teiste kooride tegemistel silma peal hoida konkurssidel käies. Viimane konkurss, kus Portsmuth käis Euroopa Kultuuripealinna Segakooriga, toimus Indoneesias.

Segakoori ja folkloori kategoorias toodi konkursilt koju II ja III koht ehk kuld- ja hõbediplom. Teemade hulka mahtusid veel laulupeoprotsess kunstilise juhi vaatepunktist, 2014. aasta laulupidu ja selle repertuaar, koorijuhtide koolitamise erinevused Eestis ja väljaspool seda ning Portsmuthi enda muusikaeelistused. Samuti kõneleti eestlastest kui laulurahvast.

"Eestlased on koorilaulurahvas, kuidas kahjuks on selline kuvand meie kodumaa sisene," tõdes Portsmuth. Kultuuriklubi külaline meenutas üht uuringut, milles kõigi maailma rahvaste kohta märgiti, millise asja või tegevusega neid teised rahvad seostavad. Kahele maailma rahvale aga midagi omast ei leitud - need olid eestlased ja lätlased. "Seepärast võiks me julgemini ennast kui koorilaulumaad näidata," arvas Portsmuth. 

Publiku hulgas oli dirigent Ilona Laido, kelle kooriga la&Do viis Portsmuth õhtu teises osas läbi meistriklassi. "Kuulata ja tajuda Veronika lihtsust ja aimata tema isiksuse mastaapsust ning sealjuures absoluutset siirust oli kaasahaarav ning paljudele saalis viibinud noortele muusikutele kindlasti väga inspireeriv. Fakt, et Veronika lõpetas EMTA dirigeerimise ja G. Otsa nimelise muusikakooli klassikalise laulu eriala ühel ja samal päeval, oli minu jaoks uudis ja huvitava kokkusattumuse kajastus. See on tema puhul väga suureks plussiks, et ta ei ole mitte ainult koorijuht, vaid ka õppinud laulja," tähendas Ilona Laido.

Õhtu teises osas toimunud avatud kooriproovis tutvustas Portsmuth erinevaid võimalusi lahtilaulmiseks ning õpetas koorile üht laulu. Meistriklassis osalesid peamiselt segakoori la&Do lauljad, kuid kaasa said lüüa kõik huvilised, keda olid kohale tulnud Keilast kaugemaltki. Näiteks Getter, kes hetkel õpib Tallinnas, kuid kelle kodukoor on hoopis Saaremaal, leidis, et tegu oli koorilaulja jaoks rikastava sündmusega.

"Meistriklassist sai kõrva taha panna mitmeid nippe ja hääleharjutusi, mis edaspidi igale koorilauljale kasuks tulevad. Näha Veronikat teadmisi edasi andmas oli väga inspireeriv," rääkis Getter.

"Muusikalises mõttes oli Kultuuriklubis aset leidnud meistriklass kindlasti unikaalne, kui mitte ainulaadne. Teatud suursündmuste raames ikka kogunetakse ja lauldakse ühisproovides. Siin aga toimus midagi erilist - ei mingit sundust, ei mingit ettelaulmist, lihtsalt kogemuste jagamine," hindas üritust Ilona Laido. "See, et peale külalise ja minu oli tol õhtul saalis veel neli koorijuhti Keilast, annab hea sõnumi, et Keila laulurahvas tahab tunnetada ühist rütmi ja ammutada laulukogemusi. Ma olen kindel, et kooslaulmine ja Veronika näpunäited õige hääle tekitamise osas andsid vähemalt ühe olulise teadmise varasemale laulukogemusele juurde."

Kultuuriklubi tänab segakoori la&Do liikmeid ja dirigenti Ilona Laidot ning kõiki tol õhtul kohalolnuid, kes jagasid oma head energiat sündmuse õnnestumiseks.

Eriline tänu kuulub Veronika Portsmuthile, kes oma teadmisi, oskusi ja kogemust tol õhtul väga innustavalt jagas.