Õiguskantsler Indrek Teder oma viima­ses ettekandes Riigikogule juhtis tähelepa­nu tehnovõrkude ja -rajatiste talumistasu­dele. Ta ütles, et need on põhiseadusvas­taselt madalad. Ka Iisaku Vallavalitsus oli sunnitud selle küsimusega tegelema, sest kõrgepingeliine on meil palju. Alustasime sellega 2007. a märtsis. Meie kirjas Majan­dus- ja Kommunikatsiooniministeeriumile juhtisime tähelepanu, et kui kõrgepingeliin läheb läbi maaomaniku metsamaa, siis see maa on tema jaoks tegelikult võõrandatud ja võõrandatud tasu maksmata. Vähe sel­lest, maaomanik peab ka veel maamaksu maksma. See on aga vastuolus Põhiseaduse §32-ga. Selliseks maaks 330 KV liini all on 80 m laiune kaitsevöönd ja 110 KV liini all 50 m laiune kaitsevöönd. Kõnesoleval aastal pidi maaomanik selle metsamaa hektari eest maamaksu maksma 74 EEK, liini omanikult tasu saama aga 3,1 EEK. Vastuses, mille me ministeeriumist saime, oli kirjas, et tasu suuruse määramisel oli üheks eelduseks see, et tasude maksmise läbi pakutavate teenuste hinnad ei tõuseks. Ei pea olema mingi majandusteadlane, et jõuda arusaamisele - siis pole üldse või­malik mingit tasu maksta. Polekski vaja olnud maksta, vaja oleks vähemalt see maa maamaksust vabastada. Iisaku valla territooriumi suurus on 25770 ha, sellest elektriliinide kaitsevööndite all ligikaudu 600 ha, suurem osa sellest riigi metsamaa ja põllumaa. Maamaksust täielikult vabas­tatud on vallas mitmesugustel põhjustel li­gikaudu 5000 ha, 50% ulatuses vabastatud ligikaudu 1700 ha. Eraomanikele kuuluvat endist metsamaad, mida majandustegevu­ses ei saa kasutada on ligikaudu 100 ha ja selle maamaksust vabastamine oleks mõnevõrra vähendanud vallavalitsuse tu­lubaasi aga kõrvaldanud ilmse ebaõigluse maaomanike suhtes. Kui siia veel lisada, et meie piirkonnas pidavat üks ha metsamaad andma tulu keskmiselt 800 EEK aastas, siis ka see jääb maaomanikul saamata. Need endised metsamaad, nüüd kaitsevööndid, oleks pidanud jääma hoopis endistele omanikele tagastamata ja nende asemel andma asendusmaa. Õiguskantsler esitas oma arvamuse Riigikogule aasta tagasi, midagi pole aga siiani muutunud.

Elektromagnetvälja mõjust ja mobiiltelefonidest

Kahjuks ei ole saamata jäänud tulu ja maamaks kõrgepingeliini ainus probleem. Liini all on tugev elektromagnetväli, mille mõju inimese tervisele on kindlasti olemas, kui suur see mõju on, selle üle alles vaiel­dakse. Mitte kõik selles vaidluses ei ole huvitatud tõest vaid sellest, et ei kannataks nende ärihuvid. Normid, mis riigid on keh­testanud, erinevad sadades kordades. Meie sotsiaalminister oma määrusega on lubanud elektrivälja tugevuseks 5000 V/m sagedusel 50 Hz, 330 KV pingega liini all on see aga 10000 V/m. Kui me selle probleemi ka õiguskantsleri ees tõstsime ja õiguskantsler sotsiaalministri arvamust küsis, siis sai ta vastuseks, et liinide kaitsevööndis normid ei kehti. Rootsis pidavat normid olema 1000 korda rangemad kui tutvuda internetis ko­dulehega aadressil www.Kaitseomatervist. ee. Pole siis ka imestada, miks rootslased meilt tööjõudu palkavad liini kaitsevöön­deid võsast puhastama.

Kui olete jõudnud eelpoolnimetatud kodulehele, siis näete, et seal on palju juttu mobiiltelefonidest. Kui palju seal avaldatust tõele vastab, seda ei ole allakirjutaja kind­lasti pädev hindama. Arvan aga, et kui see tõele ei vastaks, siis oleks mobiilifirmad sellise informatsiooni levitaja kohtusse kaevanud, sest tegemist on nende ärihuvide olulise kahjustamisega. Iisaku Vallavalitsus on muretsenud USA-s valmistatud mõõ­teriista väljatugevuste mõõtmiseks, kuid kuna meil puudub litsents selliste mõõt­miste tegemiseks, siis ei saa me ka tulemusi avaldada. Oleme jõudnud aga arusaamisele, et probleem on olemas, sellega on vaja te­geleda ja tegelema ei pea sellega kindlasti kohalik omavalitsus. Ülaltoodud 330 KV liini väljatugevuse suurus on võetud Eesti Energia kodulehelt, sama tulemuse saime mõõtmisel ka meie.

Elektromagnetvälja mõju uurimisega inimeste tervisele on tegelenud ka Euroopa Parlament. Eraldati suured summad, et uuri­da mobiiltelefonide mõju inimeste tervisele. Raha kulutati kuid tulemust pole, kas tele­fon on ohtlik või ohutu, selles pole uurijad jõudnud üksmeelele. Huvitavat lugemist on selle kohta Euroopa Parlamendi raportis 23.02.2009 (A6-0089/2009) „Elektrivälja­dega seostatavad terviseprobleemid". Kuna selle mahuka dokumendi (13 lk) leidmine pole lihtne, siis mõned väljavõtted:

Komisjon...

14) mõistab hukka asjaolu, et alates 2006. aastast on lükatud korduvalt edasi rahvusvahelise epidemoloogilise uuringu Interphone tulemuste avaldamist, kusjuures uuringu eesmärk on selgitada, kas mobiilte­lefoni kasutamine ja teatavate vähiliikide, eelkõige ajukasvaja, kuulmisnärvi kasvaja ja kõrvasüljenäärme kasvaja vahel on olemas seos.

15) juhib sellega seoses tähelepanu uuringu Interphone koordinaatori Elisabeth Cardise üleskutsele ettevaatlikkusele, kes soovitab praegustele teadmistele tugi­nedes, et lapsed hoiduksid ülemäärasest mobiiltelefoni kasutamisest ja eelistaksid lauatelefoni.

23) mõistab hukka telefonioperaatorite teatavad eriti agressiivsed aastalõpu ja muude erisündmustega seotud reklaami­kampaaniad, nagu eranditult lastele mõel­dud mobiiltelefonide müük ja teismelistele suunatud tasuta kõneminutitega paketid.

Väljavõtted on tehtud Keskkonna-, rahvatervise- ja toiduohutuse komisjoni raportist, mille 47 liikmest hääletas raporti poolt 43, vastu 1 ja erapooletuid 3. Nagu eelpooltoodud kodulehelt lugeda võib, keelas Prantsusmaa valitsus varsti pärast raporti avaldamist tavapäraste mobiiltelefo­nide kasutamise algkoolides, sest noor kas­vav organism talub kiirgust eriti halvasti. Mobiiltelefonide tootjaid kohustati looma telefone, mida on võimalik kasutada ainult koos handsfreega (käed vabad). Meil nõu­takse näiteks auto juhtimisel sellist telefoni kasutamist. Ja sellisel telefoni kasutamisel on elektromagnetvälja mõju, vähemalt peale, ka oluliselt nõrgem.

Elektromagnetvälja mõju uurimisega tegeletakse paljudes maades. Uuringute tulemusena on vähemalt 9 Euroopa Lii­du liikmesriiki, samuti Hiina, Šveits ja Venemaa kehtestanud oluliselt rangemad piirnormid kui meil Eestis.

Millised järeldused peaksime endale siit tegema. Esiteks räägime vähem mobii­liga, jutt olgu lühike ja konkreetne. Kasu­tame telefoni koos handsfreega. Väldime pikemaajalist viibimist 110 ja 330 KV liinide juhtmete all. 10 KV liini juhtmete all juba ohtlikku väljatugevust ei ole. Püüdke internetist leida uuemate sellekohaste uuringute tulemusi, nii mõnedki tänased seisukohad võivad homseks muutuda. Sellistes vaidlusküsimustes esineb tihti üksteisele vastukäivaid seisukohti, siis peab aga lugeja juba mõtlema, millest see võib olla tingitud.