Kui noor on gümnaasiumi lõpetamise ajal noorem kui 19aastane, siis kehtib ravikindlustus kuni 19aastaseks saamiseni. Kui noor on aga vähemalt 19aastane, siis lõppeb kindlustuskaitse kolme kuu möödumisel õppeasutuse lõpetamisest.

Enim levinud otsus peale keskkooli lõpetamist on asuda õppima kutse- või ülikooli. Sellisel juhul tagab riik ravikindlustuse

kehtivuse kogu õppekava nominaalkestuse aja ning seejärel 3 kuu jooksul peale kooli lõpetamist. Kui aga kool jääb pooleli või ei lõpetata seda nominaalkestuse perioodil, siis lõpeb ravikindlustus 1 kuu möödumisel peale õppekava nominaalkestuse möödumist või siis pärast eksmatrikuleerimist. Ravikindlustuse olemasolu on tagatud võrdsetel alustel nii päeva- kui kaugõppe vormis õppides. Kui tudeng kasutab enda õigust võtta akadeemiline puhkus, mis algab nominaalõppeajal, siis ravikindlustus peatub. Kui aga akadeemiline puhkus on tingitud isiku haigusest või vigastusest, siis kindlustuskaitse

ei peatu. Kindlustuskaitse tekkimiseks esitab Haigekassale andmed Haridus- ja Teadusministeerium.

Välismaale õppima asudes tuleb aga meeles pidada, et ravikindlustuse jätkamiseks tuleb isikul endal esitada igaaastaselt Haigekassale välisriigi õppeasutuses õppimist tõendav dokument. Eesti Haigekassas kindlustatud inimesed, kes viibivad teises liikmesriigis ajutiselt, saavad vajaminevat arstiabi Euroopa ravikindlustuskaardi alusel võrdsetel tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega. Vajaminev arstiabi ei ole tasuta – maksta tuleb patsiendi omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaa hindade järgi.

Peale keskkooli lõpetamist tehakse valik ka tööle mineku osas. Sellisel juhul on endisel õppuril õigus ravikindlustusele tööandja kaudu. Hea soovitus on kontrollida mõne aja möödudes oma kindlustuskaitse kehtivust, sest esineb juhtumeid, kus tööandjal on andmete esitamine ununenud.

Asudes tegutsema füüsilisest isikust ettevõtjana, peab enne tegevuse alustamist esitama avalduse enda kandmiseks äriregistrisse ning ravikindlustuse saamiseks maksma iseenda eest sotsiaalmaksu. Andmed kindlustuskaitse tekkimiseks esitab Haigekassale Äriregister. Kindlustuskaitse on tagatud ka oma firma loomisel, asudes täitma juhatuse liikme või äriühingu kontrollorgani liikme kohuseid. Sellisel juhul tuleb kindlustuskaitse tagamiseks siiski äriühingul tasuda igakuiselt sotsiaalmaksu 1436 krooni kuus.

Ajateenistuses olles on garanteeritud ravikindlustuse kaitse riigi kaudu ning kindlustusandmete esitamise kohustus lasub Kaitseressursside Ametil. Peale armeeteenistuse läbimist on isikule tagatud ravikindlustus 1 kuu jooksul.

Olukorras, kus ainus võimalus on peale keskkooli lõpetamist võtta end arvele töötuna, tagab ravikindlustuse kaitse töötuskindlustuse hüvitise saaja staatus. Andmed kindlustuskaitse tekkimiseks esitab Haigekassale Eesti Töötukassa.

Juhul, kui Te siiski ei kuulu ühtegi kindlustatud isikute gruppi, annab ravikindlustuse seadus võimaluse sõlmida Haigekassaga nn vabatahtlik kindlustusleping, mille alusel võrdsustatakse Teid ravikindlustuse seaduse alusel kindlustatud isikuga. Lepingu sõlmimisel kuuluvad Haigekassale tasumisele kindlustusmaksed.

Hea on meeles pidada, et kui kindlustuskaitse algamise kande tegemiseks vajalikud dokumendid esitatakse Haigekassale isiku kehtiva kindlustuskaitse ajal, jätkub kindlustuskaitse uuel alusel ilma katkemiseta. Oma ravikindlustuse kehtivust saab kontrollida riigiportaalis www.eesti.ee. Lisainfot eeltoodu kohta saab haigekassa kodulehelt www.haigekassa.ee ja küsida infotelefonilt 16363.