Nimelt avastasid Pärnamäe küla elanikud täiesti juhuslikult, et mitmed nende koduni viivad teed on arendajate pankrottide tõttu pankrotihalduri poolt enampakkumisele pandud. Vaatamata vallavalitsuse kirjavahetusele pankrotihalduriga otsustati siiski kinnistutega enampakkumisele minna. Nii mõnegi enampakkumiseni oli jäänud vähem kui kuu ja seetõttu nõudis olukord kiiret reageerimist. Pärnamäe küla aktiivne külaselts ja Naabrivalve sektori inimesed ühendasid jõud ja pöördusid Viimsi Vallavalitsuse poole. Oleme tänaseks jõudnud olukorda, kus vald on palganud advokaadibüroo teedeküsimustega tegelema ning vald ja Pärnamäe küla elanikud teevad koostööd, saamaks teedealused kinnistud pankrotipesadest välja lõppeesmärgiga valla omandisse avalikuks kasutamiseks. Kõigil, kes soovivad olla kursis infoga, kuidas protsess kulgeb, palun jälgida veebilehte www. pärnamäeküla.ee või Facebookist Pärnamäe Külaselts.

Enampakkumisel olevate teede nimistu on pikk ja igaüks saab nendega täpsemalt tutvuda veebilehel www.varad.ee. Pärnamäe küla enampakkumisel olevad teed leiab üles, kui kasutada otsingusõna Alltöövõtu OÜ ja Q Vara OÜ.

Olukorra tõsidusele viitavad hiljutised juhtumid, mida on kajastanud nii kirjutav meedia kui ka televisioon, kus teatud firmad soetavad pankrotivarade hulgast transpordimaade alused krundid eesmärgiga rikastuda ümberkaudsete inimeste arvelt, nõudes teekasutamise tasu ja piirates elanike ligipääsu koduni. Nii minu kui Pärnamäe Külaseltsi juhatuse seisukoht on, et selline tegevus on ebaõiglane ja pahatahtlik.

Pärnamäe külavanemana olen pöördunud ka Riigikogu liikmete poole, kutsudes neid kaasa mõtlema tekkinud olukorra üle. Hulk viimsilasi on sundseisus, kus enampakkumisele on pandud nende koduteed alghinnaga kogusummas 132 000 eurot. Nii mõnelgi juhul on tegu teedega, mille valmimist on elanikud ise juba osaliselt finantseerinud, tasunud nii teekatte paigaldamise kui ka valgustuse eest. Osa viimsilasi on aga fakti ees, kus nende kodutee kinnistu on juba omandanud ettevõtted, kelle eesmärk on teadmata või kelle tegevust on saanud tunda paljud Rae valla elanikud. Selliseid näiteid, kus teed on läinud tasahilju eraomandisse, on ainuüksi Pärnamäe külas mitu.

Tean, et Pärnamäe küla pole ainuke, kes vajab selles küsimuses abi. Neid külasid on Eestis veel, kus arendaja on pankrotistunud, kohalik omavalitsus ei ole olnud suuteline teid võõrandama ning teedealused krundid on sattunud enampakkumistele. Minu küsimus on, kui palju peab neid näiteid veel tulema, et algatataks seadusemuudatus, kus avaliku huviga seotud objektid ei läheks pankrotivarana enampakkumisele, vaid antaks üle kohalikule omavalitsusele? Paljudel juhtudel on kohalikel omavalitsustel olnud isegi arendajatega varasemad kokkulepped teede tasuta üleandmiseks omavalitsusele. Miks neid kokkuleppeid ei saavutatud, miks neid pankrotimenetluses ei arvestata? Kas on võimalik viia sisse teavitussüsteem, kus elanikud oleksid informeeritud, kui nende koduukse juures olev tee pannakse enampakkumisel müügile?

Need on vähesed küsimused, mille lahendamisel on meil vaja mitte ainult kohaliku omavalitsuse, vaid riigi abi. Kuna tekkinud probleem puudutab paljusid Eesti kodusid, siis kiire lahenduse leidmine seadusandluse muutmisel võimaldaks ära hoida mõtlematud kulutused ning tekitada kodanikes tunde, et Eesti riik hoolib koduomanikest ja kohtleb kõiki võrdselt.
____________________________________________________

Kommentaar

Alar Mik, kommunaalameti juhataja: Viimsi Vallavalitsus on esitanud pankrotihaldurile Pärnamäe teede osas ettepaneku ja mitmeid nõudeavaldusi. Meie eesmärk on teha tööd selle nimel, et saavutada planeeringujärgne lahendus - teede avalik kasutus. Valda esindab selles küsimuses advokaadibüroo, kellega koostöös oleme esitanud rahalise nõude (teede ehitus, tänavavalgustuse käidutööd), nõude oksjoni peatamiseks ja seniste kokkulepete täitmiseks (teede avalik kasutus, tänavavalgustus).

Vallavalitsus tegutseb iga päev Pärnamäe teede küsimusega. See on prioriteet ja elanikud ei ole jäetud selles küsimuses üksi, nende eest seisab vallavalitsus. Isikud, kellel on olemas lepinguid või muid dokumente Suur-Kaare, Kesk-Kaare, Väike-Kaare, Viievelle, Lageda või Tiigi tee ehituse rahastamise kohta, palume seda infot kommunaalametile edastada.