Tegemist on kohaliku omavalitsuse juures ja kohaliku omavalitsusega koostööd tegev nõuandev kogu, mille liikmed on noored. Eesmärk on kaasa rääkida kohaliku tasandi nõuande- ja otsustusprotsessides, esindada noorte huvisid, teha linnavolikogule ja -valitsusele ettepanekuid, kaasata noori aktiivseselt osalema ühiskondlikus elus ja korraldada  ülelinnalisi noorteüritusi. Osaluskogusse kuulub kuni 21 liiget.

Noortekogu suurimad tegevused 

„Kohv poliitikutega" sai alguse 2008. a eesmärgiga kutsuda kokku poliitikud ja noortekogu, et ühise laua taga arutada noori huvitavatel teemadel. Tänaseks on sellest saanud traditsioon, kuhu kaastatakse kogu linna noori.

2009. aastal toimus UNICEFi Sinise Nädala raames noorte omaalgatusprojekt „Tahame kaasa rääkida kohaliku elu edendamisel. Vol 2". Toimus noorte ümarlaud, valiti laste- ja noortesõbralik ettevõte, toimus esimene väitlus noored vs volikogu. Samal aastal osales noortekogu kahes rahvusvahelises demokraatiaprojektis „CU in 10 years" ja „Observed by youth".

MÖH!?! ehk Meie Öpime Homseks sai hoo sisse 2010. a. Noortekogu liikmetest välja kasvanud MTÜ Just See initsiatiivil, linna ja maakonna noortekogu (endise Saaremaa Õpilasesinduste Liidu) koostöös sai alguse mitteformaalne koolitussari MÖH, mille laiem eesmärk on julgustada noori aktiivselt osalema kohalikul tasandil ja ühiskondlikus elus. Tänaseks on neljas MÖH juba ajalugu.

Kinoküsitlus 2011 - noortekogu liikme Rauno Lemberi eestvedamisel koostöös linnavalitsuse ja linnateatriga korraldati linnaelanikele küsitlus sooviga selgitada välja (kures)saarlaste arvamus Kuressaare kinoteenuse kohta. Tagasisidet loodeti saada umbes 500 inimeselt, kuid  tegelikult vastas küsitlusele 7,2% linnaelanikest.

Noortekogu prioriteet on noorte kaasamine ehk kõik algab Sinust

Noortekogu liikmed on võimalusel osalenud linnavolikogu hariduse, kultuuri ja linnakodaniku komisjonis. Noortekogu osaleb UBC (Läänemere Linnade Liidu) noorsootöö küsimuste komisjonis ja Huvikeskuse hoolekogus. Samuti kaasatakse noori, sh  vabatahtlikena ülelinnalistesse tegemistesse (nt linna sünnipäev, merepäevad, talgupäevad). Oma tegutsemisaja jooksul on esitatud linnavalitsusele ja -volikogule arvamusi ja ettepanekuid. Lisaks osaletakse rahvusvahelises noorsootöös.

Oluline on järjepidevuse hoidmine, noorte kaasamine laiemalt, kodanikuaktiivsuse kasvatamine ning pakkuda noortele neid õpikogemusi, mida koolipingis ei omandata.

Noortekogu endised esimehed hindavad saadud kogemusi kõrgelt. Kristi Hints leiab, et noortekogus on võimalus näha ja mõista, kuidas kodukohas asjad toimivad, et nende teadmiste najal juba oma tuleviku loomises kaasa rääkida. „Noortekogu õpetas mind enda võimetesse uskuma," tõdeb Mart Laus.
____________________________________

Fotol: Esmaspäeval korraldas Kuressaare Linna Noortekogu oma 15. tegevusaasta tähistamiseks raekojas kohaliku omavalitsuse volikogu valimisel osalevate erakondade linnapeakandidaatidele pressikonverentsi. Noored (pildil Rauno Lember, Alar Truu, Karl Jõgi, Liis Lepik) uurisid poliitikutelt muu hulgas liikluskorraldusest kesklinnas, noortekeskuse kolimisest bussijaama, linna kinoplaanidest ning peibutuspartidest valimistel. Kohal olid Mati Mäetalu (praegune linnapea, Reformierakond) ja Toomas Takkis (IRL). Sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna linnapeakandidaadid ei saanud tulla, neid esindasid vastavalt Madis Kallas ja Mart Mäeker. Üritust, mis propageeris formaalse ja mitteformaalse õppe lõimumist, modereeris endine noortekogu esimees Mart Laus.