Päevakeskuse avahooldusjuhi Inge Lunkova sõnul on sooja toidu koju tellimiseks mitmeid eri põhjuseid. On inimesi, kes elavad üksi ja ise enam süüa teha ei jaksa. On neid, kes elavad küll sugulastega koos, kuid nemad on päeval tööl. Paljudel on põhjuseks liikumisraskused, ka nägemisprobleemid võivad olla toidutegemisel takistuseks.

Nagu paljude teiste teenustega, on siingi märksõnaks paindlikkus. Nimelt saab inimene valida, mitmel päeval nädalas ning mis roogasid (supp, praad, magustoit) soovib. „Leidub neidki, kellele viiakse süüa kõigil 5 päeval, lisaks veel topelt portsjonid nädalavahetuseks," selgitas Lunkova. Kuna toidule lisandub toomistasu, võib kokkuhoiu mõttes tellida korraga mitme päeva varu.

Tammsalu sõnul on möödas ajad, kus toidu kojutellimiseks oli vaja nädalaid järjekorras oodata. „Täna helistatakse, homsel toiduringil viiakse söök juba kohale," kinnitas juhataja.

Päevakeskuse kokkade tehtud toidud viib kodudesse autojuht Elmar Toompuu, kelle jaoks jätkub nii Tammsalul kui Lunkoval vaid kiidusõnu.

Lai valik koduabiteenuseid

Sooja toidu kojuveo kõrval pakutakse teisigi teenuseid, selleks on tööl kuus avahooldajat. „Toidukaupade poest toomine, apteegis käimine, pesu pesemise korraldamine, koristamine," loetles Lunkova põhilisi, „ ka lihtsalt juttu ajama saab meie avahooldaja tellida. Seda kasutatakse aga vähe, kuigi vanemate inimeste kõige suurem mure ongi tihti see, et neil ei ole kellegagi enam suhelda." Selle vajaduse rahuldamiseks mõeldud Virtu programmi jätkumist soovivad paljud eakad. Virtu arvutite kaudu suheldi omavahel, räägiti arstidega, mängiti mälumänge, vaadati ülekandeid päevakeskuse pidudest jne.

„Pakume koduabiteenuseid ja ka isikuabiteenuseid, kuna meie soov on, et inimene saaks võimalikult kaua oma kodus elada," ütles Lunkova. Kodu on iga inimese jaoks äärmiselt tähtis. Võimalus seal kõrge eani elada kaalub paljude jaoks üles hooldekodude ja pansionaatide elu- ja olmemugavused. Olenevalt teenusest ja inimese puude olemasolust/raskusastmest, on teenuseid nii tasuta kui tasulisi.

Avahoolduse eesmärk on parandada ja toetada teenust vajavate inimeste toimetulekut nende kodudes. See on süsteem, mis aitab eakatel ja ka täiskasvanud inimestel, kellel on tervisealaseid probleeme ning kes on raskustes igapäevaste toimingutega, elada oma kodus. Inimestel võivad olla ka ajutiselt toimetulekuprobleemid mingi haiguse, trauma või haigusjärgse seisundi puhul. „Meil on olnud  klient, kellel oli trauma tõttu jalg kipsis ja kes ei saanud ise minna poodi. Meie käisime poes ja apteegis ja abistasime koristamisel," tõi Lunkova näite.

Avahoolduse peamine eelis on see, et ta võimaldab inimesel jääda koju, kus säilib tema privaatsus ja vabadus. Samas on see teenus paindlik ning võimaldab kohanduda konkreetse inimese vajadustele.

Avahooldus on abiks ka abi vajavate inimeste lähedastele, see võimaldab omastel jätkata igapäevaseid tegevusi, kartmata, et lähedane on hooldamata.

_________________________________________________

Kommentaar:

31. detsembril käis Elmar Toompuuga toiduringil kaasas linnapea Hannes Hanso, kelle hinnangul oli see tema jaoks väga vajalik kogemus. „Kabinetist välja tulles, ise kohal olles ja reaalset elu nähes saab olukorrast palju parema pildi kui kontoris pabereid lugedes. Meil on linnas palju inimesi, kel on linna tuge ja abikätt vaja. Need on inimesed, kes jäävad kahjuks tavakodanikule nähtamatuks, kuid sageli on just nemad need, kel kõige rohkem abi vaja. Viisime koos autojuht Elmariga 27 tellijale vastavalt nende soovile kas suppi, praadi või magustoitu. Kuna oli aasta viimane päev, siis sai igaüks ka peotäie maiustusi. Elmariga meil koostöö klappis, loodan, et ta võtab mu mõnikord veel kaasa!"  kirjeldas linnapea kogetut ning avaldas tunnustust ka päevakeskuse kokkadele - kõik toidusaajad kinnitasid, et supid-praed-magustoidud on alati maitsvad.