Juhan Liivi 148. sünniaastapäev lõppes Alatskivi lossi vahakujude muuseumis, kus Jüri Talvet esitles oma uut raamatut "Juhan Liivi luule. Monograafia."

Jaan Kaplinski

"Nelikümmend aastat tagasi"


Õnnelik on
kes kord saab aru
et rõõm pole saada
vaid ilma jääda
jääda tühja tallu
kolmekesi
tulega
teekannuga
laulma koos
igaüks
oma laulu

Jaan Kaplinski luuletus ajendab heitma pilku enesesse, nägema seda, mis on tõeliselt tähtis - iseolemine, iseenese kuulamine, äratundmine, et tõeline harmoonia saab võimalikuks vaid siis, kui kõik üleliigne on seljataha jäetud ja keskendutud enda leidmisele. Olla „üksi tühjas talus tule ja teekannuga" on ehk tänapäeva kiires rütmis hädavajalik, et asjadest ja arvamustest tulvil maailmas end üles leida ja õnnelik olla.

Liivilikult mõjub luuletuses see, et ääretult lihtsa vormi ning väheste vahenditega on saavutatud tundeküllane, väga kõnekas ning üldistusjõuline kujund, mis kõnetab iga lugejat omamoodi, kuid sügavalt.

Etlusvõistluse lõppvoor

XXIV Liivide ja liiviliku loomingu etlusvõistlusest võttis osa 21 koolinoort üle Eesti. Konkursi võitis Uku Pokk Orissaare Gümnaasiumist (õpetaja Maret Aardam). Publik tunnistas Uku ka parimaks Juhan Liivi luuletuse esitajaks, samuti sai noormees Alatskivi vallavolikogu preemia.

Karl Verlin Pärnust sai Tartu maavalitsuse preemia ning tiitli "Publiku lemmik". Andrei Zevakin Jõgevalt pälvis publiku preemia Jakob Liivi luuletuse parima esituse eest ning ETS Logistics preemia. Katerina Ševtšuk Harjumaalt Kolgalt sai žürii eripreemia ja publiku preemia Juhan Liivi luuleauhinna laureaadi proosapala parima esituse eest. Jaune Kimmel Tallinnast sai žürii eripreemia ning Alatskivi Keskkooli preemia. Alatskivi neiu Mari- Liis London pälvi Alatskivi vallavalitsuse preemia, Pärlin Luhila Kuressaarest Liivi Muuseumi preemia, Rasmus Rääk Tartust žürii eripreemia.

Žüriisse kuulusid Ädu Neemre, Maarius Pärna ja Alo Kurvits.

Juhan Liivi luule vormiti kaasaegsesse kunstikeelde

XIII koolidevaheline kunstikonkurss "Juhan Liiv kunstis" keskendus sel aastal säästvale ellusuhtumisele ja nii kujunes teemaks "Vaesus", kunstivahenditeks taaskasutatavad materjalid ja tehnikaks assamblaaž, mis kujutab endast kolmemõõtmelist maalikollaaži. Konkursil osales 29 õpilast 9 võistkonnaga Teistest koolidest olid esindatud Alatskivi kunstide kool, Nõo põhikool, Vara põhikool ja Tartu Raatuse gümnaasium. Väljakutse oli päris keeruline, aga noored kunstnikud pakkusid väga andekaid ja mõjuvaid lahendusi. Väga huvitavaks osutusid külalisvõistkondade nägemused Juhan Liivi luulest, mis osati vormida kaasaegsesse kunstikeelde.

Tulemused olid järgmised: I koht - Nõo põhikool; II koht - Vara põhikool; III koht - Alatskivi kunstide kool. Nii Alatskivi valla, Liivi muuseumi kui ka Alatskivi raamatukogu eripreemiad läksid Alatskivi keskkooli võistkondadele.

Žürii keerulist tööd tegid Margit Kilter, Kadi Piirimäe, Mailis Sütt, Anne Toome ja Reet Kruup.

Kunstitööd leidsid väga toreda ekspositsiooni pinna ja uudishimulikke vaatajaid Liivi muuseumi suitsusaunas.