Eesti rahval on hulgaliselt tähtpäevi, mil meie linna ja kogu Eestit on kaunistamas sinimustvalged lipud. Kuigi pühade tähtsused on inimeste jaoks erinevad, on siiski kolm päeva, mis võiksid olla ühtlaselt olulised kõigile – need on vabariigi aastapäev, võidupüha ja taasiseseisvumispäev. Pühad, mis seotud meie püüdlustega olla iseseisev, seotud sooviga olla vaba rahvas vabal maal.

95 aastat tagasi sai meie riigi sünnitunnistuseks esimest korda juba 23. veebruaril 1918 Pärnus avalikult etteloetud iseseisvuse manifest. Eestimaa iseseisvaks demokraatiliseks vabariigiks kuulutanud ajalooline dokument lõppes järgmise lõiguga:

E e s t i ! Sa seisad lootusrikka tuleviku lävel, kus sa vabalt ja iseseisvalt oma saatust võid määrata ja juhtida! Asu ehitama oma kodu, kus kord ja õigus valitseks, et olla vääriliseks liikmeks kultuurrahvaste peres! Kõik kodumaa pojad ja tütred, ühinegem kui üks mees kodumaa ehitamise pühas töös! Meie esivanemate higi ja veri, mis selle maa eest valatud, nõuab seda, meie järeltulevad põlved kohustavad meid selleks.

Peaksime neid väärikaid ja samas lihtsaid mõtteid aeg-ajalt meenutama ka tänapäevases, arenenud ja innovatsioonist tulvil, kuid samas võib-olla mitte kõige tervemas Eestis. Peame uuesti leidma üles pisut juba rohtunud rajad kunagiste ühtsete ja usalduslike arusaamade juurde, et anda järeltulevatele põlvkondadele edasi terve, tugev ja ühtne Eesti.

Pisut enam kui kuu aja pärast, on meid ees ootamas erakordne päev – nimelt saame 27. märtsil tähistada priiuse põlistumise päeva. Sündmus on ainukordne, sest teist sarnast päeva, mil sõjajärgne vaba Eesti möödub oma kestuselt sõjaeelsest Eestist, enam ei tule. 21 aastat, seitse kuud ja kuus päeva kestnud sõjaeelne iseseisvusaeg saab siis ületatud. Vabaduse pööripäeva puhul kutsuvad ühendused ja riigiasutused rahvast näitama sinimustvalgeid värvikombinatsioone heisatud lippude ning rinnas kantavate lintide ja märkide näol. Meile antakse, nagu tänagi, järjekordne võimalus tunda, et oleme üks Eesti ning kasutagem seda võimalust siis usinalt.

Head kohalviibijad! Kuressaare linn tähistab tänavusel vabariigi juubeliaastal oma 450 sünnipäeva, riigil kulub selle tähiseni jõudmiseks veel tervelt 355 aastat. Ja kuigi tulenevalt looduse seaduspärasustest ei avane kellelgi meist võimalust Eesti riigi 450. juubelit tähistada, peame meile antud elu elama kindlas usus ja veendumuses, et Eesti riik jõuab kunagi vaba maana ka selle väärika tähiseni.

Palju õnne Teile kõigile vabariigi aastapäeva puhul! Hoidke ja armastage oma lähedasi ning austage esiisade aateid ja kättevõidetud väärtusi!

Au vabaduse nimel langenud kangelastele, au 95. aastasele Eesti Vabariigile!