Linnavalitsuse sotsiaalosakonna viimastel andmetel elab Maardus 16 569 inimest, neist Muugal 1889, Järveäär­ses elamupiirkonnas 185 inimest. Kõigist registreeritud elanikest 721 on kindla aadressita. Töövõimelisi inimesi vanuses 16-64 on elanike seas 11 983, nendest pensioni­ealisi vanuses 63 aastat ja vanemaid on 2429 ehk 20,3%. Elanike üldarvust on pensioniealisi 14,65%. See näitaja peaks optimismi sisendama selles mõttes, et meie linn on endiselt noorte linn, sest riigi elanikkonnast moodusta­vad pensioniealised tervelt 30%, mis on praktiliselt kaks korda suurem näitaja kui Maardus.

See elanike kategooria vajab erilist hoolt, sest nende ini­meste seas on küllalt palju üksikuid ja haigeid. Meil on 479 üksikut pensionäri, mitmesuguste haiguste käes kan­natab 635 inimest, raske puudega inimesi on 249, keskmi­se puudega 386 inimest. 84 haigele vanurile on määratud hooldajad, kes osutavad neile pidevat abi nende elu kor­raldamisel.

Teiste sotsiaalabi vajavate elanike kategooriate seas on raske ja keskmise puudega lapsed, kellest alla 16-aastasi on Maardus 54, kellest omakorda 23-l on hooldajad. Ko­duõppel on 53 last.

Maardus on 94 lasterikast peret: 1 seitsme lapsega, 6 viie lapsega, 19 nelja ja 78 kolme lapsega.

2012. aasta 1. aprilli seisuga oli linnas 847 registreeritud töötut. Selline hulk alalise tuluallikata inimesi tekitab kahtlemata linnas sotsiaalseid pingeid. Poolteist aastat ta­gasi oli töötute arv lihtsalt hirmuäratav, ulatudes teatud hetkedel 2000 inimeseni. Reaalselt tähendab see seda, et umbes 700 Maardu peret kannatavad jätkuvalt majandus­likku kitsikust ja see ei saa meid ükskõikseks jätta.

Tänaseks on olukord mõnevõrra paranenud, kuid endi­selt murettekitav, sest riigi majandusprognoos ei ennusta palju helgemat homset. Järelikult ei ole ka põhjust rahule jääda. Tuleb otsida kõikvõimalikke reserve, mis aitaksid luua linnas uusi töökohti. Sellega me kogu aeg tegelemegi.

Kõik loetletud elanikekategooriad moodustavad kokku üsna märkimisväärse riskigrupi ja on jätkuvalt linnavalit­suse tähelepanu all.

Umbkaudse arvestuse järgi tuleb välja, et nii või teisi­ti vajab linna abi ligikaudu 3500 inimest ehk praktili­selt iga viies elanik. Kuidas õnnestub sel­le ülesandega toime tulla, arvestades, et Maardu linn ei ole suur ja selle rahalised võimalused on piira­tud?

Hea küsimus. Tõsi -Maardu võimalused ei ole võrreldavad Tallinnaga, kuhu on koondunud üle 60% Eesti rahast, mis mää­

rab ka linnaeelarve vastava mahu. Ent meie ajame kindlat ning järjepidevat sotsiaalpoliitikat. Isegi raskeimatel kriisiaastatel ei lask­nud me latti alla, ei vähendanud inimeste sotsiaalse kaitse taset, vaid eraldasime selleks vajalikke vahendeid.

Muidugi oleme sunnitud manööverdama: mingeid va­jadusi tuleb piirata, teistele eraldada rohkem, mõningad kulud jätta samale tasemele. Seejuures juhindub linn ala­ti kolmest tähtsaimast printsiibist, milleks on vajadused, otstarbekus ja võimalused. Niisugune lähenemine lubab omavalitsusel lahendada sotsiaalprobleeme kompleksselt ka kõige keerukamas majandusolukorras, vältides ülepin­gutusi ja sotsiaalset stressi.

Asjaolu, et Maardu on elanike arvult väike linn, osutub muuseas plussiks just selles valdkonnas, sest omavalitsus saab korraldada sotsiaaltööd juhtumipõhiselt, eraldades raha teenuste osutamisele, toetustele ja andes soodustusi neid kõige enam vajavatele linlastele.

2011. aastal kulutati mitmesugustele sotsiaalteenustele linnaeelarvest 646 507 eurot. Avalduste ja taotluste alusel maksti toetustena välja 395 631 eurot. Igaks riigipühaks ja linna tähtpäevaks koostab sotsiaalosakond sotsiaalsete toetusmeetmete plaani.

Linnavolikogu otsusega on üle 63-aastastel pensionäridel, lasterikaste perede lastel ja ühel vanemal, orbudel ja Tšer­nobõli avarii likvideerimisest osavõtnutel ühistranspordis tasuta sõidu õigus. Suvel, et linlastel oleks lihtsam sõita järve äärde puhkama ja suvilasse, töötab täiendav bus­siliin. Selle mugavuse eest maksti bussiliini opereerinud firmale Temptrans 458 375 eurot.

Toodud statistikast, mis pole kaugeltki täielik, on näha, et linnavolikogu ja linnavalitsus püüavad sotsiaalprog­rammi ellu viia maksimaalses mahus. Isegi Maardu Pano­raami veebruarinumbris ilmunud aruanne ei kajasta täiel määral seda, mis on sotsiaalvaldkonnas tehtud ja mida tehakse. Seepärast pean õigeks ka edaspidi informeerida Maardu elanikke linna sotsiaalse arengu peamistest suundadest.

Jutu lõpetuseks ja eelseisvate sündmuste valguses tahan õnnitleda linnaelanikke kevade saabumise ja töörahva pühaga, Euroopa päevaga ning kõiki emasid, vanaemasid ja tulevasi emasid emadepäevaga!

Minu südamlikud õnnitlused II maailmasõja veteranidele fašismi üle võidu saavutamise aastapäeva puhul! Soovin teile tervist ning õnnelikku ja rahulikku vanaduspõlve!