Sõites SAMAT-i marsaga (liin 177) Tallinna, märkasin bussis venekeelseid silte, et buss peatub ainult bussipeatustes. Teemaks ei ole need sildid, vaid see, et kui Tallinnast tagasi Keilasse sõitsin, siis buss ei peatunud enam vastavalt mahaminejate soovile, nii nagu see kogu aeg toiminud on, vaid väidetavalt bussipeatustes.

Esimene arusaamatus tekkis, kui üks koolist tulev noormees palus peatuda Kumna tee ristis. Peatust ei tehtud ning noormees ja veel üks naisterahvas viidi Künka peatusesse.

Linna sissesõidul Luha tänava korrusmajade juures tütarlapsele peatus tehti, aga kui nüüd meie - kolm reisijat - soovisime maha minna Keskväljakul panga juures, siis meile jälle peatust ei tehtud, öeldi, et pole peatust. Meid viidi Paldiski maanteele ja lasti kiriku kantselei ees bussist väljuda. Minu jaoks oli see kummaline - kas seal on siis bussipeatus?

Helistasin ka SAMAT-isse, kodulehel olevale numbrile. Kuid sealt ei saanud mingit adekvaatset vastust. Räägiti mingist "ükt"-st, kes kõike määrab. Minu ettepanek oli, et buss võiks sel juhul, kui ainult peatustes peatutakse, linna sisse sõita mööda Tallinna maanteed ja peatuda Keskväljaku bussipeatuses, aga see müstiline "ükt" ei pidavat lubama. Ühesõnaga, me ei saanud selle meesterahvaga ühele lainele. Kahjuks.

Kirjale vastas MTÜ Harjumaa Ühistranspordikeskuse tegevdirektor Ago Kokser:

 „Reeglid on kogu bussiliiklusele ühesugused, nii kaugliinidele, avalikule liiniveole kui ka kommertsliinidele. Ühistranspordiseadus ütleb üheselt, et bussid peatuvad vaid peatustes (liiklusmärgiga 541a tähistatud). Peatumisi reguleerib ka liiklusseadus, mis kehtib kõigile mootorsõidukijuhtidele. Mõnikord teevad bussijuhid ka erandeid (eakate, liikumisvaegustega inimeste puhul), kuid see ei saa kujuneda reegliks. Kui me ei kohustaks bussijuhte peatuma peatustes, siis milleks üldse peatuseid vaja on? Keegi ei nõua rongijuhilt nõudepeatust ja ei hääleta, et teda peale võetaks! Samuti ei tule keegi selle peale, et Tallinn-Helsingi reisilaeval palutakse nõudepeatust Aegna saarele.

Ka sõiduautodele kehtivad liikluseeskirjad, mis sätestavad, kus ja kuidas tohib peatuda.

Ühistranspordiseadus on vastu võetud 2000. aastal ja kehtib kõigile.

Kui on tekkinud vajadus uute bussipeatuste osas, siis tuleb vastava ettepanekuga pöörduda kohalike teede puhul kohalike omavalitsuste poole ja riigiteede puhul Maanteeameti poole (KOV ettepanekul)."