Teie loetud raamatute loetelu on aukartustäratav. Kuulsin raamatukogust, et teil on loetud kogu Eestis ilmunud ulmekirjandus ja loetelustki on näha, et see žanr domineerib. Miks just ulme?

Alustasin raamatukogus ulmest ja fantaasiakirjandusest (ikkagi täiskasvanute muinasjutud), mille lugesin tühjaks. Neist parim on Isaac Asimov. Tema ulmet laenutasin ka venekeelsest Tallinna Keskraamatukogust.

Siis lugesin läbi NYTB (New York Timesi Bestsellerid). Need on Ameerika parimate naiskirjanike romaanid. Minu meelest naised kirjutavad südamlikumalt ja paremini.

NYTB-st tutvusin Nora Robertsiga, kes on minu meelest maailma parim naiskirjanik! Tema lugesin järjest läbi (üle 60 tõlke). Nii võtsingi kombeks lugeda läbi kõik tõlked meeldima hakanud kirjanikest.

Kuna lemmiksarjad said läbi, siis nüüd lepin ka krimkade ja armastusromaanidega. Kõige selle vahele loen ka eesti kirjanikke, mis saadaval on. Interneti kaudu jälgin pidevalt, mis meie raamatukogus värsket lemmikkirjanikelt ilmub.

Mulle meeldib väga raamatukogu teenus, et kui koju laenutatud raamatud kipuvad lõpule jõudma, saab interneti teel reserveerida järgmise portsu teoseid. Lähed raamatukokku ja seal juba nad virnas ootavad. Ei pea riiulite vahel tuulama.

Nimetasite ise oma lugemist maaniaks?

Mu elus on olnud palju maanilisi ehk kirgliku tegevuse etappe. Lapsepõlves lugesin küla raamatukogu tühjaks muinasjuttudest. Mäletan: teises klassis lugesin “Kevade” läbi ja naersin pisarateni.

Keskkooli ajal oli alul fotograafiahullus ja siis tuli pillimäng (akordion) pidudel, mis jätkus ka tudengipõlves.

TPI lõpetamisel suunati mind Minskisse tööle (sel ajal sundkorras), kus kolme aasta jooksul veetsin kogu vaba aja elektroonikaaparaatide meisterdamisega hobina (pisimagnetofonid, elektriorel jm).

Tagasi Eestis olles tegelesin kümme aastat kirglikult banketidiskorina (pulmad, juubelid, asutustepeod), selle hobi lõpetasin Gorbatšovi kuiva seaduse ajal. Vahepeal jõudsin ka kogu Mirabilia sarja läbi lugeda.

Uue ajastu alul tulin tööle Overall Eesti AS, kus tegelen foto- ja videotehnika hooldusega. See osutus väga põnevaks maailmaks (ikkagi maailma uudseim tehnoloogia).

Enne lugemishullust veetsin koduse vaba aja ristsõnade ja sudokudega (ikkagi tööks kasulik lisa ajutreening). Aga lugemine on siiski parim.

Veel on hobiks suviti õues puitmööbli meisterdamine.

Kust te lugemiseks nii palju aega leiate?

Abikaasa on kodune pensionär, tegeleb kogu olmega, seega mina kui töölkäija ja lisarahateenija võin kogu vaba aja kulutada lugemisele.

Telekast vaatan õhtuti ainult uudiseid, et eluga kursis olla.