Raamatukogu tegi koostööd eeskätt Iisaku Gümnaasiumi raamatukogu ja meie „Kurekella“ lasteaiaga. Üle pika aja oli koolilastel võimalus kohtuda kirjanikuga, kelleks oli Aidi Vallik. Seda enam, et Aidi Vallik kirjutab nii noortele kui keskmisele koolieale kui ka päris pisikestele. Kuna Aidi Vallik saadi siiakanti esinema eeskätt seetõttu, et sellest saaksid osa kahe kooli õpilased, siis tuli leppida veerandtunnise viivitusega – kirjanikku ei lastud Avinurmest lihtsalt varem tulema. Loodetavasti oli kohtumine Aidi Vallikuga meeldivaks vahelduseks igapäevasele õppetööle.

Lasteaia mudilased koos oma õpetajate-kasvatajatega on raamatukogus sagedased külalised. Tutvustame meie tulevastele lugejatele raamatukogu, räägime raamatutest ja kuidas neid hoida, loeme ja vestleme loetust. Viimati olid lasteaia lapsed meie külalised raamatukogupäevade raames, mil raamatukoguhoidja Aili luges lastele ette eesti muinasjutte. Lapsed olid õhinas, sest enne tuli panna kokku puzzled etteloetavate muinasjuttude piltidega. Pusimist oli, aga hakkama saadi.

Raamatukogupäevade raames, mis teatavasti toimuvad igal aastal 20.-30. oktoobrini, said teoks veel mitmed vahvad ettevõtmised. Traditsiooniliseks on saanud selline üritus nagu „Tuntud inimene raamatukogus“, kus kohaliku elu edendajad asuvad raamatukoguhoidjate asemel laenutusleti taha ja teenindavad lugejaid. Erinevalt eelmistest kordadest, kus lugejaid on teenindanud eranditult mehed (meeldetuletuseks A. Kiir, I. Teeväli, R. Dello, M. Rajas ja V. Taar), siis seekord olid lugejateenindajateks naised – Iisaku Vallavolikogu esinaine Annely Oone ning EELK Viru Praostkonna sekretär ja Iisaku koguduse esinaine Anne Ferschel, kes samuti said neile pandud uue rolliga suurepäraselt hakkama. Tänu teile veelkord!

Lugemisaasta puhul ja seoses raamatukogupäevadega panime raamatukogus üles omapärase raamatunäituse, kus külaraamatukoguhoidjad ja lisaks kooliraamatukoguhoidja Margot Tamme tutvustavad raamatuid, mille lugemisest on saadud meeldiv ja meeldejääv elamus. Loodetavasti on ka meie lugejad leidnud sellelt näituselt endale meelepärast lugemist ja pole pettunud!

Novembri algul sai teoks taaskord Judith Kulvere kaasabil kirjandusõhtu, mis kandis pealkirja „Sõnadeks saanud süüdistused“, kus pahaste naiste pahasid kõnesid pidasid Anneli Sabolotni: „Viimane veerandtund väejuht Othello magamistoas“ ja „Kameeliadaam Marionette’ le, oma kleidinukule“, Anne Jõgi: „Sappho kõne Lesboselt lahkuvatele tütarlastele“, Aili Karukäpp: „Mükeene kuninga surnuraami juures“ ja allakirjutanu: „Christine von Goethe monoloog lesestunud ülemtallmeistriproua Charlotte von Steini eestoas“ ja „Katarina Lutheri, sündinud van Bora, lauakõned“. Loodetavasti jäi publik, keda oli kogunenud 20-inimese ringis, meie kirjandus-muusikalise kavaga rahule. Vähemalt vastukajad on olnud igati positiivsed. Tänud Judithile ja kõigile esinejatele!

Põhjamaade raamatukogunädala raames (8.-14. november) külastas raamatukogu IG II klass koos õpetaja Katrin Juusega. Juba neljateistkümnendat korda toimunud raamatukogunädala eesmärk oli kirjanduse kaudu Põhjamaade kultuuri, ajaloo ja looduse tutvustamine ning Põhjala kultuuriruumis levinud jutustamistava jätkamine. Karm loodus, pimedus ja äng kujundasid jutuvestjate müstikal põhineva stiili, mis on elujõuline tänaseni, sest on ju Põhjala saagad ja mütoloogia oluliselt mõjutanud tänapäeva fantaasiakirjandust. Meie aga rääkisime lastega üldse raamatutest ja lugemisest ning Põhjala müütidest. Tutvusime lastele lugemiseks sobivate põhjamaade trolliraamatutega. Ette said loetud trollilugusid Islandilt, Rootsist ja ka Eestist.

Kui eelmisel poolaastal käisid gümnasistid algklassides raamatuid ette lugemas, siis lugemisaasta lõpetuseks planeerisime koostöös kooli raamatukoguga taas ettelugemishommikud, kuid sedapuhku lugesid oma lapsepõlve lemmikraamatut ette meie valla asutuste juhid. Otsa tegi lahti raamatukogu juhataja, kes juba raamatukogupäevade aegu tutvustas ja luges ette 4. klassis oma armsakssaanud lemmikut. Vallavanem Avo Kiir luges ette 1. klassi lastele, rahvamaja juhataja Merle Pikhoff 3. klassile ja koolidirektor Margus Rajas 2. klassi õpilastele. Aitäh, et leidsite aega!

Lugemisaasta lõpeb, aga lugemine jääb! Iisaku Raamatukogu soovib kõigile lugemishuvilistele kaunist jõuluaega ja mõnusaid hetki koos raamatuga!