Kirjaniku esitasid tunnustamiseks Märjamaa raamatukogud, Velise Kultuuri- ja Hariduse Selts ja Sillaotsa Talumuuseum. Taotlusse on märgitud, et kuna kirjaniku teine kodu asub Märjamaal, võime teda pidada „oma kirjanikuks", kes on mõjutanud kohaliku kogukonna elu, kes on esinenud kirjandusüritustel või astunud lihtsalt raamatukogust läbi. Ta on annetanud nii koolile kui raamatukogule mitmeid teoseid.

Esitajad tõid välja, et Valton on rikastanud Eesti kultuurimaastikku omapoolsete rahvuslike mõtete ja ideedega, ta oli üks 40 kirjale allakirjutanuist, mäeinseneri haridusega kirjanik oli ka üks fosforiidikaevandamise vastase kampaania algatajaid 1987. aastal. Valton on propageerinud ja tutvustanud soome-ugri rahvaste kirjandust ning seeläbi tõstatanud vähemusrahvaste probleeme.

Maarjaristi hõberisti ja koos sellega preemiaks 500 eurot pälvis Linda Rehe Valgu piirkonna koduloo talletamise ja kultuurielu eestvedamise eest.

Ta on töötanud Valgu koolis ja lasteaias ja olnud aktiivne taidleja, kelle järgi sai oma nime ka Valgu eakate koor Linda. Väga väärtuslikud on 26 kaustikutäit kroonikat koos fotodega, mis kajastavad Valgu piirkonna ühe ajajärgu elu.

Juriidilisi isikuid tunnustatakse valla teeneteplaadiga, mida anti välja koguni kaks. Need said OÜ Oniar (omanik Rein Loel) kui kiirelt arenev stabiilne ettevõte ja OÜ Laaseri Puit (Raivi Laaser) - väikeettevõte, mis oma järjepideva tegevusega on kaasa aidanud valla sotsiaalmajanduslikule arengule ning oma põhitegevuse kõrvalt aastaid aktiivselt toetanud Varbola piirkonna kultuuri-, haridus- ja külaelu. Mõlemad ettevõtted on asutatud 2003. aastal.

Raplamaa ettevõtete TOPis kerkis Oniar 2010. aastal kolmandale kohale, aasta varem oli 39. kohal. Algselt kohalikku nõudlust rahuldanud metallitööettevõtte haare on tänaseks tunduvalt laienenud ja suurem osa toodangust eksporditakse. Oniar toodab põllumajandus-, metsa- ja ehitustehnikat edasimüüjatele, valmistab ehituskonstruktsioone, alumiinium- ja roostevabu kergkonstruktsioone ja mööblit, teeb metallitöötlemise üksikuid operatsioone ja projekteerimistöid. Tehakse nii allhankeid kui töötatakse välja oma tooteid. Eriti oluliseks peetakse läbimõeldud investeeringuid tehnoloogiasse.

Mullu rekonstrueeriti ja laiendati tootmispinda, mida on nüüd 2415 m2. Ettevõttel on üle 70 töötaja, Oniar on üks suuremaid ja stabiilsemaid tööandjaid Märjamaa piirkonnas.

Märjamaa Ettevõtjate Piirkondlik Ühendus (MEPÜ) esitas tunnustamiseks OÜ Laaseri Puit, mille põhitegevuseks on transporditeenused, mulla- ja kaevetööd ning teehooldus. Väikefirmana on tulnud osaühingul paindlikult kohaneda muutuva turusituatsiooni, muutuvate nõudmistega ning olla avatud uutele ideedele. kohaneda muutuva turusituatsiooni, muutuvate nõudmistega ning olla avatud uutele ideedele. Nii õpib firma omanik ja juhatuse esimees Raivi Laaser Tallinna Tehnikakõrgkooli teedeehituse eriala kaugõppes, et suuta pakkuda nõutaval tasemel teehooldus- ja ehitusteenust.

MEPÜ leiab, et tihti tähtsustatakse suurettevõtlust ja orienteeritust ekspordile, kuid ei teadvustata väikeettevõtluse rolli maapiirkonnas, ei väärtustata väikeettevõtjat kui kohalikku tööandjat, sotsiaalsete probleemide lahendajat, tema võimet kasvada ja areneda. OÜ Laaseri Puit on üks sellistest väikeettevõtjatest, kes visa järjekindlusega on püsinud elus ja arenenud raskuste kiuste ning pakkunud ka nö sotsiaalseid töökohti Varbola piirkonnas.

Oma põhitegevuse kõrvalt on ettevõte aastate jooksul aktiivselt toetanud Varbola piirkonna haridus- ja kultuurialaseid ettevõtmisi. Mullu aidati ehitada osaühingule Balteco Mööbel ning seeläbi ka kogu Varbola külale tuletõrje veevõtukoht.

Maarjaristid ja teeneteplaadid antakse üle pidulikul tänuõhtul 23. veebruaril.