Meenutus: kuidas põltsamaalased nõukogude kosmonaute toitsid
Sügaval nõukogude ajal valmistas endine Põltsamaa Põllumajanduskombinaat kümme aastat kosmonautidele orbitaaljaama kaasavõtmiseks toitu. Et järjekordsed kosmonaudid paari kuu pärast üles saadetakse, sellest said põltsamaalased teada selle järgi, et neilt taas partii tuubitoitu telliti, kirjutab Vooremaa.
Samal aastal, kui Juri Gagarin esimest korda kosmosesse lendas, hakati ETKVL Põltsamaa Põllumajanduskombinaati uut Ungarist pärit tuubiliini monteerima. Tuubitoitudest said kiiresti väga populaarseteks marmelaad ja ekstrakt Kosmos. Viimase tarvis segati kokku jõhvika- ja punasesõstramahl ning lisati suhkrut ja sidrunhapet. Aga seda ekstrakti ei saadetud muide kunagi kosmosesse.
Kosmonautide lemmik oli delikatesspasteet, kuid sellega juhtus kord ka veider lugu. "Esimesele partiile lisati ka alkoholi. Kosmonautidele olevat pasteet maitsenud, kuid Moskva instituudi töötajad ütlesid, et maitseaineid tuleb vähemaks võtta. Kosmonaudid hakkasid nõudma, et maitseained tagasi pandaks. Küllap instituudi omad kartsid, et maitseaineterohked toidud tekitavad janu. Iga gramm, mis üles viidi, oli ju väga kallis. Moskva inimesed ütlesid, et ühe kilogrammi kosmosesse viimine maksis 35-36 000 rubla" meenutas 1960. aastal ettevõttesse tööle tulnud ning kiiresti konservitsehhi juhatajaks tõusnud Anti Oro.
Loe pikemat artiklit Vooremaast.