Kinnistutel on kindlaks määratud kasutamise otstarve (elamumaa, ärimaa, mittetulundusmaa jne). Elamut saab ehitada ainult elamumaale, kuid on ka erisusi. Maa sihtotstarve on esimene asi, mida jälgida krundi ostmisel! Kui kinnistul, mis teile meeldib, on teine kasutamise otstarve, peab selle muutmist taotlema vallavalitsusest. Siin tuleb arvestada, et hajaasustusega piirkonnas on seda teha märksa lihtsam kui tiheasustusega alal. Kui esimesel juhul piisab taotlusest omavalitsusele, siis teisel juhul on vaja algatada detailplaneering. Detailplaneeringu koostamist saab tellida arhitektuuribüroodest ja see teenus on tasuline. Ajaliselt võtab see aega 1-2 aastat.

Liitumistingimused

Järgnevalt tuleb välja selgitada kõik taristusse puutuvad liitumisvõimalused ja -tingimused: elekter, vesi, kanalisatsioon, gaasja side. Liitumised on tasulised ning nendes määratakse, mis ajast on antud teenust võimaliksel kinnistul kasutama hakata.

Juurdepääsutee

Üks olulisemaid rajatisi on juurdepääsutee. Põhiliselt on see küll tiheasustusest väljas olevate suuremate kruntide küsimus, kuid kui soovite ehitada oma krundile teed ja see peaks ristuma riigile kuuluva teega, tuleb see kooskõlastada Maanteeametiga. Tee ehitamiseks on kindlasti vajalik koostada teeprojekt. Siinkohal peab tegema selgeks, millistel tingimustel on võimalik ostetavale krundile tagada juurdepääs üle võõra kinnisasja.

Projekteerimistingimused

Lisaks on soovitav eelnevalt ka uurida projekteerimistingimusi antud krundile. Projekteerimistingimused määravad ära, milliseid ja mitut hoonet võib krundile ehitada. Siin tuleb järgida kehtivast detailplaneeringust tulenevaid reegleid sh ehitusalanepind, hoone kõrgus, katusekalle, välisviimistlus, kitsendused jne.

Kirjeldatud andmete uurimisel saate teada, millist maja ja millisesse krundi osasse saab valitud kinnistule projekteerida jaehitada.

Kui kinnistu on teile sobilik, tuleb ostu-müügileping vormistada notari juures. Pärast kinnistu ostu vormistatakse maa kinnistusraamatus teie nimele. See protseduur võib võtta aega kuni 2 nädalat. Samal ajal saab kordaajada palju muid vajalikke asju.

Alustage Sauga vallavalitsusest projekteerimistingimuste taotlemisega. Projekteerimistingimusi saab tellida ainult maa omanik. Selleks toiminguks on olemas kindel taotlusvorm, mida saab valla kodulehelt www.sauga.ee. Üldiselt toimub projekteerimistingimuste väljastamine kiiresti, kuid keerukamate soovide puhul võib see võtta kuni kuu aega.

Kindlasti tuleb välja uurida täpsed tehnilised tingimused taristule (vesi, kanalisatsioon, sadevesi) ning vormistada liitumised. Sellega saate paika panna aja, millal saabuvad teie krundile elekter ja vesi, milleta pole juvõimalik ehitust alustada. Projekteerimisel aga aitab kommunikatsioonide liitumispunktide asukoha teadmine maja asukohaplaneerimist.

Geodeetiline alusplaan

Lõpuks vajate ka geodeetilist alusplaani. See on kinnistu joonis mastaabis 1:500, mis sisaldab endas kogu infot, mis on seotud teie kinnistuga: kõrgused, torustikud (nt drenaaž), olemasolev haljastus, veekogud jne. Sellele märgitakse kõikide kommunikatsioonide liitumispunktid, asetatakse maja projektsioon, teed jne. Kui enne ostu pole müüjal geodeetilist alusplaaniveel tehtud, tuleb see teil tellida mõnes maamõõdubüroos. Keskmiselt võtab see aega 1-3 nädalat.

Kui kirjeldatud tunnel on läbitud, tuleb hakata tegelema elamu planeerimise ja projekteerimisega, et jõuda ehitusloa taotlemise juurde.