Tutvuti kahe nädala menüüga, nõustati menüü koostamise osas ja jagati muidki soovitusi, sealhulgas mugava töökeskkonna tagamiseks. Niisuguseid ringkäike koolidesse, lasteaedadesse ja hooldekodudesse on tehtud iga viie aasta järel.

Eelmisel nädalal toimunud lasteaiadirektorite ja majandusjuhatajate tervisedenduslikul õppepäeval andis Kehtna majandus- ja tehnoloogiakooli juhtõpetaja Anne Kersna nähtust ülevaate. Vajakajäämiste puhul ühtegi kohta nimeliselt esile ei toodud, küll aga positiivsete näidete puhul.

Põhitähelepanu oli menüül

„Meie seekordne põhitähelepanu oli menüüdel ja eesmärgiks on, et lasteaedade toit oleks parim. Meie antud soovitused on mõnede lasteaedade kodulehekülgedel juba näha," tunnustas Kersna.

Samuti uuriti ringkäigu ajal kokkade koolitusvajadust. Juba on kokku lepitud augustis toimuv kokkade õppepäev ja pakutakse ka pikema koolituse võimalust.

Ettekandja märkis, et meie lapsed on trenditeadlikud ja meie toidudki võiksid ajaga kaasas käia. Kuna toitu tunnetame nägemise, lõhna, kuulmise, kompimise ja alles viimaseks maitsmise abil, siis tuleks seda teadmist tervisliku toitumise juurutamisel kasutada. Ta soovitas lastelt näiteks küsida: mis lõhna sa tunned, mida sa sellest toidust kuulnud oled jms. Arenguvestlusel tuleks uurida ka laste koduseid toitumisharjumusi.

Toit ahju!

Ringkäik näitas, et meie lasteaedade köökides on korralikud ahjud ja ahjus küpsetamist soovitati kasutada palju enam kui praadimist. „Harjutage ka kuuma köögivilja lisamist roogadesse. Lasteaed on maitse kujundamise koht ja siin saame seda õpetada. Olge leidlikud ja kombineerige toiduaineid," soovitas lektor. Oma jutu kinnituseks pakkus Kersna välja ohtralt tervislikke ja tänapäevaseid näiteid. Üks komisjoni antud soovitus on: kirjutada menüü rohkem lahti, nii et see väljendaks (põhi)toorainet ja tehnoloogiat. Niisiis: mitte vaid puder, võileib, piim, vaid neljaviljapuder maasikamoosiga, tatrajahu-kaerakliisepik pasteedivõiga, koolipiim, paprika. See positiivne näide on võetud Midrimaa lasteaia kodulehelt.

Edu aluseks on leidlikkus ja meeskonnatöö
„Lasteaia toitlustamise korraldamisel saab kõik alguse heast meeskonnatööst (lapsevanemad, lapsed, direktor, majandusjuhataja, tervisetöötaja, kokk, kasvatajad ja muu personal). Kui kokk armastab oma tööd, siis on seda näha juba menüüst," ütles Anne Kersna lasteaiatoidu projekti kokkuvõtteks. Komisjon tõdes, et maakonnas on liikumine uuenduste suunas ebaühtlane (on väga edumeelseid lasteaedu, on paigalseisjaid, kuid mõnel pool on olnud tagasiminek). „Uskuge, paljud asjad ei nõua palju raha, vaid pigem head ideed," kõlas komisjoni soovitus, kuidas uuendusi ellu viia ja mitte takerduda sellesse, miks ei saa teha.

Esmakordselt tunnustati parima lasteaiatoidu pakkujaid. Maavanema tänukiri anti Märjamaa valla Midrimaa lasteaiale, millega kaasnes profikoka nugade ja tarvikute komplekt. Menüü koostamine on siin majandusjuhataja Maimu Paunmaa ülesanne. Ta ütles, et see valdkond nõuab pidevat õppimist ja nad on koos kahe kokaga olnud usinad enesetäiendajad. „Lapsevanemad on meie lasteaias pakutava toiduga rahul, on näidanud igal aastal tehtav rahulolu uuring. Vanemate sõnul söövad lapsed lasteaias isegi paremini kui kodus," rääkis Midrimaa lasteaia direktor Elve Toome.