Leivanädala üritused õpilaste ja lasteaialaste gruppidele toimuvad Harjumaa Muuseumis juba neljandat aastat.

Tulla soovijaid on nii palju, et leivanädal venis kahe nädala pikkuseks. Taluperenaise rollis esineva Tiina Vikati sõnul kulub ürituste peale 50-60 kilo jahu. „Nädalavahetuseks viin leiva juuretise koju ja teen uue laari tainast valmis. Oleks meil siin mõisaköök, teeks ka tanguputru ja mida kõike veel..." 

Foto: Liisa Kaupmees

Kõige rohkem on päeva jooksul käinud 4 lasterühma ehk 70 last. „Ega rohkem jõuakski, sest igale grupile kulub aega oma poolteist tundi," ütleb Liisa Põld. „Ühel päeval olid meil vene kooli lapsed.

Hästi toredad olid, aga temperament oli teine - sel ajal kui ühed taignast kujukesi vormisid, istusid teised trahviroodus."

Küsimusele, kuidas nad eesti keelest aru said, ütles Liisa, et mitte mingit probleemi polnud. „Veel muuseumi uksel laulsid eestikeelseid ringmänge."

Leivanädala üritus on teatraalne. Taluperenaisel Tiina Vikatil on kaks tütart: Liisa Põld ja Kaia Kärner. Lisaks on abiks taustajõud, kes lapsi vastu võtavad ja leiba küpsetavad. 

Foto: Liisa Kaupmees

Alustuseks tutvustatakse lastele erinevaid viljapäid, antakse maitsta teri, jahu ja tainast.

Seejärel lauldakse üheskoos kaku veeretamise laulu, pannakse ette põlled, pähe rätikud ning iga laps saab leivaastjast kaku jagu tainast, et sellest siil, tigu või mõni loom vormida. Kui taignast loomad lähevad ahju küpsema, antakse proovida sooja leiba ja võid.

Kuni väiksed leivad küpsevad, tantsitakse ringmänge. Leivanädala üritusi on märgatud ja tunnustatud. Muuseumide aastaauhindade jagamisel selle aasta jaanuaris pälviti muuseumihariduse edendaja nominendi tiitel ja kultuuriministri mehine käepigistus.

Leivanädalaga Harjumaa Muuseumi lasteürituste sari ei lõpe. Juba novembris tutvustatakse mardi- ja kadripäeva kombeid, siis tulevad jõulud, veebruaris vastlad, seejärel lihavõtted ja aprillis jüripäeva üritused.

Teisipäeval käisid leivategemise tarkust uurimas 3-5-aastased lapsed Kasekese lasteaiast Laagrist. Nagu piltidelt näha, oli nende huvi suur ja siiras. Ühtviisi jahused olid pärast nii lapsed kui kasvatajad. 

Foto: Liisa Kaupmees