Noorsootöö ajakirja Mihus vii­mases numbris (http://www.mitteformaalne.ee/mihus.html) lahkavad oma ala asjatundjad seda teemat risti ja põiki. Et siiski anda objektiivset hinnangut noorsootöö olukorrale Eestis, korraldab ENTK (Eesti Noorsootöö Keskus) projekti „Noorsootöö kvaliteedi hindam­ine" (http://www.entk.ee/kvalitee­dihindamine), mille tegevused on rahastatud Euroopa Sotsiaalfondi ning Eesti Vabariigi kaasrahastu­sel elluviidava programmi „Noor­sootöö kvaliteedi arendamine" (http://www.entk.ee/esf) vahen­ditest.

Sel aastal võtan sellest osa välishindajana ehk aitan hinnata ühe KOV (kohalik omavalitsus) noorsootööd. Järgmisel aastal tuleks aga ette võtta oma valla noorsootöö kvaliteedi hindamine. See projekt ei ole mõeldud pinge­rea moodustamiseks parimate väljaselgitamise eesmärgil, vaid: „Noorsootöö kvaliteedi hindamissüsteem võimaldab noorsootöö peamisel korraldajal - kohalikul omavalitsusel - hinnata noorele loodud võimalusi noorsootöös ning nende kvaliteeti. KOV on noor­sootöö kvaliteedi hindamisel prak­tiline kasusaaja. KOVi seisukohalt võimaldab kvaliteedi hindamine näidata noorsootöö tulemuslikkust ja selle tegijate pädevust, mis oma-korda parandab valdkonna mainet ja rahastamist. Kvaliteedi hinda-misele peaks järgnema paran­dustegevuse kavandamine ja elluviimine." (väljavõte kvaliteedi hindamise käsiraamatust).

Ilma igasuguse hindamiseta on aga siililegi selge, et tuleb pidevalt tegelda noorsootöö valdkonna teenuste kvaliteedi paranda-misega. Siinkohal mainin ära kaks noortekeskuse projekti, mis seda eesmärki toetavad:

  • Värska Avatud Noortekeskuses (Värska ANK) on käimas väike remont ehk põrandakatete paigaldus ja ruu­mide möbleerimine. Projekti, mille eesmärgiks on parendada noorte huvitegevuse mitmekesistamise ja arendamise võimalusi ning tagada noortele inimlikud tingimused vaba aja veetmiseks noortekeskuses, toetab Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfond „Leader" meet­me raames ja Värska Vallavalitsus. Projekti kogumaksumus 11 998 eurot (187 729 krooni) ja lõpp-tähtaeg on 31. september 2011.
  • Värska ANK võttis osa MTÜ Eesti Avatud Noortekeskuste Ühen­duse (Eesti ANK) poolt korraldatud hankest ja viis ellu tegevusi noorte konkurentsivõime suurendamiseks ja sotsiaalse tõrjutuse vähenda-miseks (huvitegevuse korralda-mine, tööelu tutvustavate tege­vuste läbiviimine ning kogukonna arengut toetavate noorte omaalga­tuste fondi loomine noortekeskuse juurde). Projekti toetas Euroopa Sotsiaalfond „Noorsootöö kvalitee­di arendamine" programmi raames. Projekti kogumaksumus 4474 eurot (70 000 krooni) ja kestus 5. oktoo­ber 2010-31. august 2011.

Suvel, mis kestab niigi vaid paar kuud, tuleb puhata ja nautida päi-kest. Seepärast on noortekeskuse suvised toimetused suunatud rohkem värskes õhus viibimisele ja füüsilisele aktiivsusele:

  • Värska ANK'i projekti „Sportlike stressimaandamise vii­side tutvustamine" eesmärgiks oli luua noortele võimalused stressi maandamiseks noortekeskuses. Projekti toetas Haridus- ja Teadus­ministeeriumi noorteosakond Põl­va Maavalitsuse korraldatud „ANK konkurssi" kaudu
  • Lastekaitsepäeva tähista­mine 1. juunil on lahutamatu osa noortekeskuse sündmustest, mille eesmärgiks on tuletada meelde meie keskel elavate laste väärtust meie elus. Laste suud tegi ma­gusaks Marmil OÜ Kauplus Lem­mik. Toetas Värska haridus- ja kul-tuurikomisjon.
  • Noorte töökasvatuse pro­jekt PÕM 2011 (Põlvamaa Õpi­lasmalev) toimus sel aastal ajava­hemikul 18.-31. juuli ning koosnes kümnest tööpäevast ja arendava-test vabaaja tegevustest. Lisaks võeti osa kahepäevasest maakond­likust kokkutulekust Saarjärvel 3.-4. augustil, kus üldarvestuses saavuta­ti III koht. Projekti eesmärk on aid­ata kaasa Põlvamaa 13 -18-aastaste noorte tööharjumuse, -oskuste ja -distsipliini ning sotsiaalse kom­petentsi kujunemisele, kasutades selleks õpilasmaleva vormi. PÕM 2011 Värska rühm (Kerda Kukk, Eike Koppel, Doris Kudre, Mirjam Mehine, Kerlyn Kisla, Liis Toomas, Maria Leping, Ingrid Ojaperv, Kers- ti Kaabel, Omar Purik, Oliver Lillestik, Magnus Kapten, Rainer-Ro-bert Suun, Kevin Hallop, Janar Pilv) tegi tööd aleviku vahel, laululava juures, koolis, kalmistul (Värska Val­lavalitsus), Seto Talumuuseumis, kurgi- ja kapsapõllul (Lenno Kod­dala OÜ, Aavo Auser FIE). Noorte janu kustutas Värska Vesi AS. Projekti peakorraldaja on Veera Kutser Põlvamaa Lastekaitseühingust. Üle-eestilist koondprojekti „Õpilasmalevad 2011" koordineerib Eesti Noor­sootöö Keskus. Toetas Värska haridus- ja kultuurikomisjon. Aitäh osavõtjatele, tööandjatele ja toetajatele!

Kuid kas noortekeskus on ainuke noorsootöö teostaja vallas? Kind­lasti mitte. Usun, et igaüks, kes teeb tööd noortega, kes puutub kokku noortega ja mõjutab nende isikulist arengut, on teatud mõttes noorsoo kujundaja; olgu selleks õpetaja, lapsevanem või parim sõber. Alati on olemas keegi, kes kuulab, mõistab ja aitab.

Elu on mitmekülgne ja täis võimalu­si - haarakem neist kinni!