Tuletame kõigile meelde, et Otepää looduspargis tohib mootorsaanidega sõita avalikul Otepää-Kuutsemäe mootorsaanirajal, samuti on kohalikel ettevõtjatel lubatud looduspargi valitseja nõusolekul kasutada mootorsaane suusaradade hooldamiseks ning Väikese Munamäe ja Kuutsemäe ümbruse radadel turistide teenindamiseks. Hetkel kehtiva looduspargi kaitse-eeskirja järgi on mujal kaitseala territooriumil mootorsaanidega sõitmine keelatud (välja arvatud järelevalve- ja päästetöödel, metsa- ja põllumajandustöödel).

Looduspargi küla- ja loodusmaastiku harmoonia vastandub kärarikkale linnakeskkonnale. Mootorsaaniga liiklemisel kaasnev mürareostus on vastuolus looduspargi mõttega pakkuda looduselamusi, mille hulka kuuluvad ka erinevad loodushääled ja n.ö metsavaikus. Mootorsaanidega liiklemisel väljaspool teid levib müra kohtadesse, kus see häirib metsaasukaid, kel on niigi raske paksu lumekattega liikuda. Samuti on omaette esteetiliseks väärtuseks looduspargi maastikuvaated, seda olenemata aastaajast. Kindlasti ei paku silmailu lumesaanide lõhutud lumevaip.

Maakondlikud inspektorid on nõuete eirajate tabamiseks korraldanud Otepää looduspargis kontrollreide nii nädalavahetustel kui ka tööpäevadel. Rikkujate tabamine on raskendatud, kuna mootorsaanidega patustajad on väga liikuvad. Seetõttu kutsume kohalikke inimesi üles rikkumisi märkama ja nendest teavitama. Keskkonnainspektsiooni infotelefonile 1313 on oodatud kõikvõimalik teave, mis aitab rikkujaid tabada ja tähelepanu juhtimisega edasisi rikkumisi ennetada.

Keskkonnaameti Põlva-Valga-Võru regioon
Keskkonnainspektsiooni Valga büroo