Mõtteid meie igapäevasest toidust
Puhaste toiduainete kasvatamisel ei kasutata mürkkemikaale ega liialdata väetistega. Mõnikord ei ole väiketootja kasvatatud kaup küll kaubanduslikult kõige parema väljanägemisega (puuduvad lisaained, mis lisavad värvi ja tugevdavad maitset), aga teadlik tarbija teeb siiski vahet sellel, mis on mahetoode ja mis on aretatud hübriid. Hea tervislik toit on ju eelduseks meie heale enesetundele, mis omakorda tagab meie hea füüsilise ja vaimse tervise.
Šveitsis läbi viidud uuringud näitasid, et laps saab juba emapiimaga oma esimesed mürgid, mille mõju immuunsüsteemile ei ole teada. Nii et sellel perioodil tuleks väga tähelepanelikult uurida, mida ema sööb. Järjest rohkem on neid inimesi, keda ühendab ühtemoodi mõtlemine toidust. Väiketalunikud ning nende võrgustik mängivad selles võtmerolli.
Soomes on juba palju aastaid tegev toiduring. Erinevad talud ja väiketootjad moodustavad ühenduse, kust saadakse kõik esmavajalik. Selline tegevus aitab kaasa elujõulise maaelu säilimisele ning vähendab koormust keskkonnale, kuivõrd kõik esmavajalik toodetakse lähedal.
Ka meil Eestis on see süsteem viimastel aastatel käivitunud. Heaks toimimiseks on aga käia veel pikk tee. Üha rohkem räägitakse keskkonna kriisidest, üha rohkem oleme sõltuvad globaalsest majandusest. Kui tahame sellele vastu astuda, peame looma uusi lahendusi.