Elas kord üks sebra. Ta oli üleni valge. Ta hirmsasti sügeles, sest kärbsed segasid teda. Ükskõik kuhu vastu ta ennast sügas, ikka ei aidanud. Küll ta sügas ennast puu vastu ja põõsa vastu, lõpuks sügas ta ennast aia vastu. Aga aed oli just värvitud. Kui sebra oli ennast ära süganud, märkas ta, et on triibuline. Sellest ajast peale on sebral triibud.
Marta Tull

Kuidas jänes endale pikad kõrvad sai?

Oli kord üks jänes, kellel olid imepisikesed kõrvad. Talle meeldis hirmsasti hüpata. Ühel päeval hüppas jänes okste vahele. Ta hüppas ühe korra ja ta jäi pisikese oksa taha kinni oma kõrvadega ja need venisid välja. Sellest ajast ongi jänesel pikad kõrvad.
Kerli Aasa

Miks hiired nii väikesed on?

Väga ammu olid hiired sama suured kui inimesed. Ühel päeval sõid nad juustu ja jõid piima. Lõunaks sõid nad seda sama, mida hommikul. Vahepeal olid palju pahandust teinud, sest nad olid väga suured. Järgmisel päeval, kui nad lõunat magasid, läks haldjas ja raputas üht pulbrit, mis tegi nad väga väikeseks. Kui nad õhtust sööma hakkasid, imestasid, miks nad nii väikeseks muutusid. Järgmisel päeval märkasid nad kirja, millele oli kirjutatud peale: olite pahad ja sellepärast oletegi väikesed.
Aurelia Põldmaa