Oleme ettepanekuid kogunud ligi kolm kuud, kuid aega ettepanekute saatmiseks on veel. Seni on laekunud ettepanekuid nii linnaosas tegutsevatelt MTÜdelt, eraisikutelt kui organisatsioonidelt.

Praeguseks on laekunud 772 ettepanekut, mis on märkimisväärselt suur arv. Enim ettepanekuid oleme saanud hariduse valdkonnas, kus tuntakse kõige enam puudust lasteaiakohtadest. Spordi-, noorsootöö- ja vaba aja valdkond on vaid ühe ettepaneku võrra hariduse teemast maas. Kõige enam soovitakse uusi lastemänguväljakuid, olemasolevate korrastamist ja uute atraktsioonide lisamist. Soovitakse rohkem ratta- ja kergliiklusteid spordi edendamiseks.

Turismi edendamiseks saabusid ettepanekud Glehni lossi ja parki suunavate viitade paigaldamiseks. Samuti tunnevad nõmmelased puudust vanast kinomajast.

Sotsiaalvaldkonnast on tehtud ettepanekuid eakate elanike eest hoolitsemise kohta, et pöörataks enam tähelepanu neile, kes teatud spetsiifiliste töödega ise hakkama ei saa. Linnamajanduse valdkonnas laekunud ettepanekud olid kõik seotud kanalisatsiooni puudumisega. Ettevõtluse valdkonnas laekus ettepanekuid nii Nõmme turu kui väikeettevõtete kohta. Sooviti igal laupäeval Nõmme turul tasuta kontserti, Jannseni piirkonda kohvikut ning Jannseni piirkonda suuremat toidupoodi. Teede ja tänavate valdkonda saabus kõige enam ettepanekuid seoses probleemse teekattega, mida jõudumööda ka parandatud on. Samuti tunnevad nõmmelased puudust kõnniteedest, mis siin-seal kas puuduvad või vihmaste ilmadega kasutuskõlbmatuks muutuvad. Linnatranspordi ja liikluskorralduse valdkonda saabusid ettepanekud bussiliinide aegade ja liinide ning bussipeatuste asukohtade muutmise kohta. Ka haljastus ja heakord on Nõmme elanikele hingelähedane. Soovitakse enam rohelust, lilli ja dekoratsioone linnaruumi. Avaliku korra valdkonda saabusid pigem murekirjad seoses avalikus ruumis alkoholi tarbivate seltskondade ja noortekampadega.

Ettepanekuid on palju ning nende kõikide esiletoomine ei ole praegu võimalik. Kuni lõpliku konverentsini 10. septembril kogume ettepanekuid ja ideid edasi, et saada ülevaade Nõmme elanike mõtetest.

Mitmes linnaosas on konverentsid juba toimunud. Põhja-Tallinnas kogutud ettepanekud näitasid, et kõige enam on esitatud keskkonna ja heakorraga seotud ettepanekuid. Haaberstis laekus ettepanekuid raudtee rajamiseks, uue lasteaia ehitamiseks, liikumisradade ja mänguväljakute rajamiseks. Mustamäel olid esikohal teede, heakorra ja parkimisega seotud probleemid, samuti kultuurikeskuse Kaja laiendamine. Paljud Pirital tehtud ettepanekutest olid üht- või teistpidi seotud sisekaitseakadeemia hoonete edasise saatusega. Kesklinnas oli küsimusi keskturu piirkonna probleemidest, parkimisest, infrastruktuurist ja heakorrast. Sooviti öist rahu vanalinna. Kristiines olid aktiivsed ettepanekute esitajad korteriühistud. Lasnamäel kaasamiskonverents alles tuleb.

Sünne Valtri, Nõmme Maja juhataja, Tallinna positiivse programmi Nõmme linnaosa koordinaator

___________________________________
«Positiivne Nõmme 2014-2018»

• 15. augustil kell 15 toimub Nõmme kultuurikeskuses (Turu plats 2) rahvakoosolek, kus tutvustatakse laekunud ettepanekuid. • 10. septembril kella 18–20 toimub Nõmme uues saun-spordihoones (Valdeku tn 13) konverents «Positiivne Nõmme 2014–2018».