Alustagem sellest, mida kunagi täpselt planeerida ei saa, aga mis ometigi näitab riigi või valla jätkusuutlikkust, inimeste rahulolu oma elupaigaga, tahet see oma lastele pärandada. Rääkigem iibest.

Möödunud aasta 11 kuuga sündis Kose valda 62 uut ilmakodanikku. See on küll natuke vähem kui 2010. aastal, aga ikkagi on meie iive positiivne. See on vägagi oluline märk tulevikuks.

1. jaanuaril 2012 oli valda registreeritud 5773 kodanikku. Et iive püsiks, jätkame selgi aastal mullu alguse saanud traditsiooni - valda sündinud väikeste ilmakodanike ja nende vanemate pidulikku tänamist valla volikogu esimehe ja vallavanema poolt väikeste meenetega - spetsiaalset selleks puhuks valmistatud kaardi, lusika ja raamatuga.

Teine tähtis näitaja - inimeste sissetulek. Vallakodanike sissetulek on aastaga kasvanud 5,5 %. See tähendab, et ka valla eelarve on tulumaksu arvelt kasvanud ligi 160 000 euro võrra.

Valla eelarvesse laekus elaniku kohta tulumaksuna keskmiselt 483 eurot. See on küll suurem kui Eesti keskmine, aga jääb alla Harju keskmisele. Nii et arenguruumi veel on. Ka töötuid on meil jäänud vähemaks, tööhõive on kasvanud.

Läinud aasta alguse 172 registreeritud töötu asemel otsib praegu tööd 103 inimest, mis on 3% valla tööealisest elanikkonnast. Kurvastama paneb see, et vaatamata töötute arvu vähenemisele on valla poolt makstavate sotsiaaltoetuste summad suurenenud.

Eriti on kasvanud toimetulekutoetus - see, mis riik kannab vallale ja vald edasi kodanikule.

Tahan sellega öelda - kes on raskesse olukorda satt unud, sel tuleb korrakski suruda maha valehäbi ja uhkus, tulla valda ja küsida abi. Hätt a sattuda võime kõik - ligimest tuleb ju aidata.

Vallaelu edenemas

Vallavalitsuse jaoks oli vahest märkimisväärseim saavutus valla üldplaneeringu kehtestamine.

Tegelesime sellega juba 2006. aasta lõpust saadik, viis pikka aastat. Ja ega need aastad niisama tühja kulunud, ikka tõsistes aruteludes. Alguses üritasime teha terve valla planeeringut, aga nägime peatselt, et see ei vii kuhugi.

Lõputud vaidlused tekkisid paekivi kaevandamise ümber. Jätsime lõpuks kolm küla - Tuhala, Kata ja Tammiku - välja, siis saime üldplaneeringu "kännu tagant lahti". Tänaseks on planeering volikogu poolt kehtestatud ja maavanema juures ka vaided lahendatud.

Kolme küla osas teeme eraldi üldplaneeringu.

Ka valla arengukava uuendasime, nüüd kehtib see 2025. aastani. Vähemteadjale ütlen - üldplaneeringuga kehtestatakse valla maade kasutamise kord, arengukavaga planeeritakse aga tegevused.

Läinud aastal oli valla kõige suurem ehituslik tegevus Kose veetrassi ja kanalisatsiooni rekonstrueerimine.

See tekitas meile kõigile peavalu ja probleeme. Nüüd on see möödas, teed ja tänavad taastatud. Tänaseks voolab trassis kõikidele nõuetele vastav vesi ja töötab puhastusseade, mis vastab ka kõige karmimatele nõuetele.

2011. aastal kuulutati välja riigihange "Kose Teeninduskooli rekonstrueerimine". Pakkumised avatakse 5. jaanuaril ja siis oskame juba täpsemalt selle objekti valmimise kohta midagi öelda. Projekti elluviimine on viibinud valla eelarve vähenemise tõtt u, kuid loodetavasti suudame siiski töödega sellel aastal alustada.

Oma jõul ja raha toel

Möödunud aastal tihenes valla koostöö Ida-Harju Koostöökoguga. Selle kaudu said meie mitt etulundusühingud, ett evõtt ed ja vald kokku 216 000 eurot arengurahasid. Sama suured summad lähevad jaotamisele ka käesoleval, 2012. aastal.

Võrreldes eelnenud aastatega on tunduvalt suurenenud vallas tegutsevate ett evõtete aktiivsus raha taotlemisel. Kose valla kontaktisikuteks Leader programmis on abivallavanem Merle Pussak ja vallavanem Vello Jõgisoo. Kõik need toetused on vägagi arvestatavad valla kultuuri- ja külaelu arendamisel ning ett evõtluse toetamisel.

Jääb vaid loota, et vaatamata keerulisele majanduslikule olukorrale suudetakse leida ka vajalik 10% omaosalust seltsidele ja klubidele ning 40% omaosalust ett evõtetele ning kõik plaanitu ellu viia.

Kose vald plaanib 2012. aastal laululava piirkonna korrastamiseks ja Aasumäele laululava ehitamiseks taotleda raha Leader programmist.

Laululava projekteerimine hakkab lõpule jõudma. Kui selle objekti jaoks raha saame, peaksime alustama ehitusega lähiaastatel.

Kahjuks on jäänud venima Kose tenniseväljakute ehitus. Venisid Euroopa Liidu (EL) rahade eraldamise otsused ja palju aega võtt is sponsorite leidmine. Tänaseks on EL rahad eraldatud ja ka sponsorid olemas ning kevadel võivad tööd jätkuda. Olen veendunud, et sel aastal saavad tennisesõbrad meie uutel väljakutel seda huvitavat mängu nautida.

Koolide tulevikust

Maavalitsus algatas ka arutelu Harju maakonna gümnaasiumide tuleviku üle. Riigi plaanide kohaselt peaks gümnaasiumide arv tulevikus vähenema.

Harjumaal peaks selles küsimuses selguse tooma 18. jaanuaril 2012 toimuv Harjumaa valla- ja linnajuhtide kohtumine haridus- ja teadusministeeriumi juhtkonnaga.

Selles pole vallavalitsus kunagi kahelnud, et Kosele gümnaasium jääb - praegu õpib meie gümnaasiumiosas koos täiskasvanute õppega 171 õpilast ja vald suudab kooli üleval pidada. Nii see saab olema ka tulevikus.

Kõike eelpool toodut ei ole suudetud ellu viia üksi. Tänan valimisliitu "Ühtselt" ja meie head koalitsioonipartnerit sotsiaaldemokraatlikku erakonda, kellega koos on üsna mitmed ühised valimislubadused juba paari aastaga ellu viidud. Tänan kõiki mitt etulundusühinguid, seltse ja seltsinguid ning ett evõtt eid kaasabi eest nende keeruliste ülesannete täitmisel.

Läinud aastal ja ka edaspidi on esmaseks ülesandeks valla edasine areng. Selle nimel seisab meil kõige muu hulgas kindlasti ees ka ebapopulaarseid ja valusaid otsuseid.

Raske majanduslik olukord, kuid samal ajal suuremahulised ehitustööd sundisid ka meid tegema karme otsuseid, piirama allasutuste eelarveid. Loodan, et vaatamata rasketele aegadele meie täna koostatud plaanid täituvad ja et lisaks kõigele jõuame ka oma allasutuste töötajate töötasu tõstmiseni.

Tänan kõiki, kes on valla tegemistes jõu ja nõuga kaasa löönud ning soovin kogu vallarahvale tegusat uut aastat!