Kuid omavalitsuste ajalugu on tunduvalt pikem kui Eesti riigi ajalugu. See ei alanud aastal 1918, vaid ulatub tagasi tunduvalt varasemasse aega. Juba mõisaajal hakkasid vallad omandama olulist rolli kohaliku elu korraldamisel, kuigi reaalset võimu neil veel polnud. See-eest aga hakkasid kujunema ühiselt mõtlemise ja tegutsemise alged, saadi kogemusi praktiliste asjade korraldamisel. Nii hakkas moodustuma kohalik eliit ja tekkima oma kandi ühtsustunne. See oli demokraatia kool, mis hiljem, Eesti iseseisvudes ja omal maal peremeheks saades võimaldas kiiresti asuda valdade ja linnade juhtimise ning arendamise juurde.

Pikk nõukogude periood ei suutnud hävitada kohalikku identiteeti, taasiseseisvudes sai osaliselt tugineda ennesõjaaegsele haldusjaotusele. Samas tuli uuesti omandada demokraatliku elukorralduse oskusi ja kogemusi. Paarikümne aastaga on siiski suudetud üles ehitada korralikult toimiv omavalitsussüsteem.

Luunja mail on läbi aegade osatud tööd teha ja oma kodukoha elu edendada. Mõisaajal tegutsesid siin tugevad karjamõisad, nõukogude perioodil oli Luunja ühismajand piirkonna parimate hulgas. Põldu hariti siinmail sajandite eest ja haritakse ka tänasel päeval.

Meie suurimaks rikkuseks on inimesed. Selles osas on Luunja vald tänaseks saavutanud tulemuse, mida teistel omavalitsustel on põhjust kadestada. Mullu asus Luunja valda elama rohkem inimesi kui ülejäänud Tartumaale kokku, valla rahvastiku kasv ulatus rekordilise 8%-ni aastas. Viimase kolme aastaga on meie vallaelanike pere kasvanud ligi 600 inimese võrra!

Nii kiire kasv toob mõistagi kaasa ka suured ülesanded vallale. Juurde on loodud üle 120 lasteaiakoha, täiustatud perede sotsiaalse toimetuleku võimalusi, tõsiselt tuleb tegeleda kooli arendamisega. Rahvastiku kasv kajastub otseselt ka omavalitsuse finantsseisus. Maksubaasi tugevnemine on peamiseks teguriks, mis võimaldab tulevikus valda arendada ja tõsiseid plaane pidada.

Luunja valla geograafiline asend on soodne, kuid see ei saa tulevikus olla ainsaks arengut mõjutavaks teguriks. Üha suuremat mõju avaldab omavalitsuse suutlikkus pakkuda elanikele vajalikke teenuseid ning arendada kohalikku elu erinevates valdkondades.

Omavalitsus peab olema piirkondliku arengu eestvedajaks ning suunanäitajaks kõikidele teistele. See eeldab pidevat pingutamist, uuenduslikkust ja avatust, koostööd teistega.

Arendustegevusel ei tule kunagi lõppu. Alati peavad vallajuhtide laual olema mõned mastaapsemad projektid, mille elluviimise kallal vaeva näha. Luunja vallal on taolisi projekte viimastel aastatel olnud ridamisi: uue lasteaia ja vallakeskuse rajamine, Luunja aleviku veevärgi kaasajastamine, Prisma kaubanduskeskuse ja Idaringtee rajamiseks ettevalmistuste tegemine. Ka hetkel on töölaual mitu suurt projekti - koolimaja soojustamine, Luunja sadama ja puhkeala kavandamine, Lohkva noortekeskus ja raamatukogu, kergliiklusteed, soojamajandus. Paralleelselt toimub pidev tegevus erasektoris - uusi eluasemeid kerkib hoogsalt mitmes piirkonnas. Ettevõtted on teinud märkimisväärseid investeeringuid tootmisse - piisab, kui nimetada Fortum Tartu jõujaama ning Greifi uut trükikoda.

Vallal on rida tõsiseid väljakutseid, millega lähiaastatel intensiivselt tegeleda: valla teede ja tänavate hea seisukorra ning aastaringse kvaliteetse hoolduse tagamine, soodsa ettevõtluskeskkonna kujundamine, ühisveevärgi arendamine väiksemates asulates, gümnaasiumi arendamine, külaelu ja omaalgatuse elavdamine, kiire ja kvaliteetse elanike teenindamise taseme saavutamine igas valdkonnas.

Ideaalis võiks omavalitsus lisaks väga heale elukeskkonnale pakkuda kodukohas kvaliteetsel tasemel kõiki peamisi teenuseid, et inimesed end siin igati hästi tunneksid. Meie ambitsiooniks on valla kindel ja stabiilne areng, elanikkonna püsiv juurdekasv, valla kõrge maine hinnatud elupaigana, eeskätt atraktiivse elukeskkonnana lastega peredele. Selle kõrval on oluline hoida ajaloolisi väärtusi ja looduskeskkonda. Meil on kauneid kohti, mida ka kaugemalt tulijatele soovitada. Maalilises ürgorus looklev Emajõgi ja unikaalse elustikuga Emajõe Suursoo pakuvad võimalusi avastamiseks ja nautimiseks. Mõisaaegsete parkide ja alleede suursugusus annab ka täna tunnistust tollaste mõisate väärikusest.

Kirev ajalugu sisaldab nii siinmail peetud tähtsaid lahinguid Põhjasõja ja II maailmasõja päevil kui ka värvikaid isikuid. Luunja mõisnik, mõjukas krahv B.C.Münnich ehitas keisrite teenistuses linnu ja kindlusi, juhtis kindralfeldmarssalina võidukaid vägesid ja tõusis isegi Vene impeeriumi peaministriks. Meil on, mille üle uhkust tunda ja mida hoida.

Valla sünnipäeval väärivad aga tunnustust kõik tublid vallaelanikud, kes on kaasa aidanud koduvalla arengule. Eeskätt aga need inimesed, kes igapäevaselt Luunja valla heaks töötavad meie lasteaedades, koolides, vallamajas, raamatukogudes, kultuurimajas ja mujal. Samuti meie ettevõtjad, kes selle eest hoolitsevad, et riigil ja omavalitsustel oleks ressursse, mille abil avalikke teenuseid osutada.

Elujõudu ja ambitsioonikust, Luunja vald!