Hoopis teisiti kulges Mar­tin Maanso elu noorusaas­tatel. Neid meenutas ta ise möödunud suvel.

"1943. aasta sügiseks olin jõudnud Tartus TreffneriGümnaasiumis viimasesse klassi, kui meid okupeerinud sakslane kuulutas välja mo­bilisatsiooni. Oli võimalus idarindele minek asendada tööteenistusega Saksamaal. Nii siis meid lõpuklassi poisse Hannoveri lähedale Wunstorfilennuvälja ehitama-laiendama saadetigi. Kui levis kuuldus Punaarmee jõudmisest Nar­va alla, hakkasime nõudma kodumaale tagasisaatmist. Ja olimegi varsti tagasi Tallinnas. Siin jaotati meid laiali. Mind saadeti Köningsbergi auto­juhtide kooli. Kohale jõudes selgus, et kool oli sealt rinde eest ära kolinud. Otsustasime igaüks siis oma koju jõuda. Rong, mis mind tagasi tõi, peatus Tartu jaamas. Astu­sin maha, et leida võimalus Puurmanisse jõudmiseks, kui mind, ikka tööteenistuse vor­mis, välipolitsei (ketikoerad) kui desertööri kinni pida­sid. „Hoiule" pandi tapamaja hoovi. Siin oli kinnipeetavaid mitukümmend meest. Meid ei toitlustatud. Veekraan oli maja küljes, aga söögikraami viska­sid tartlased üle aia. Õnneks viidi meid linna taha kartuleid noppima ja nii saime lõketes mugulaid küpsetada.

Olin oma tööjärjega maan­tee ääres, kui sealt mööda marssis rühm erariietes püssi­mehi ohvitseriga eesotsas. Nad jäid seisma ja ülemus, Puur­mani Omakaitse juht major Särg, kes oli mu ära tundnud, rääkis veidi meie valvuriga ning peagi olin vaba. Marssi­sin omakandi meeste hulgas lähedalasuvatesse kaevikutes­se Tartu linna pealetungiva Punaarmee eest kaitsma. Meie hoida oli rindelõik maantee ja raudtee vahel. Relvaks anti mulle vene püstolkuulipilduja kahe tagavarakassetiga. Ees oli lage heinamaa, mille teises servas juba vastane, kes näh­tavasti ei julgenud üle avara heinamaa rünnata. Saatsime aegajalt tervituslaskusid, et vastane teaks meie olemas­olust ja vastuhakusoovist. Siis aga kaotasime oma juhi - major Särg, kes seisis püsti maanteel ja jagas käsklusi, sai arvatavasti snaiperi kuulist surmavalt haavata.

Pärislahinguks läks järg­mise öö varavalges. Saksa väeüksused olid meie kõrvalt taganenud ja rindejoone lahti jätnud. Sealt pääses vastane meie selja taha ja ründas. Tu­lid pidevalt tulistades, ega me vastust võlgu jäänud. Olime kaevikus suhteliselt kaitstud. See oli mingi väike üksus, kas eel- või luuresalk. Jooksid üle kaevikute ja kadusid hommi­kuhämarusse.

Nüüd sai selgeks, et olime ümberpiiramise ohus ja peame oma positsioonid maha jätma. Linna poole minnes otsustasid paljud hakata kodu poole hoidma, mina aga marssisin oma kolonni sabas Viljandi suunas. Jõudsime Karula mõi­sa, kus oli mingi õppelaagri taoline kogunemispunkt. Siin sain major Vase pataljoni liik­meks, uued nahaga üle löödud ratsaväelase püksid ja juba kantud säärikud. Kohe algasid rivi- ja lahingõppused. Peagi marssisime Pärnu suunas, kust pidime laevaga Saksamaale sõitma. See plaan mulle ja pal­judele teistelegi ei meeldinud, ning mitme mõttekaaslasega kadusime Tori kandis rivist ja pöörasime Põlendmaa rappa ootama rindejoone ülemine­kut. Peagi töid luurajad teate vene vägede Torist läbisõidust. Otsustasime siis välja tulla, et kuidagi kodukanti jõuda. Relvad, mida kõigil polnudki, jätsime rabasaarde.

Otsustasime meestega võtta kolonni, vajadusel rääkida metsatööbrigaadist ja alusta­sime marssi Tartumaa poole. Ühes Pärnu jõe äärses talus, kus aiast paistsid mesipuud, vahetasin oma sõjaväevormi koos hangitud kunstkärgedega tsiviilriietega. Peremees oli kärgede üle rõõmus ja andis pätsi taluleiba pealegi. See läks meestega jagamisele.

Söögikraamiga oli kitsas käes. Ega taludes, kus käisime küsimas, nii väga lahkesti ei antud. Üks perenaine halastas meie peale ja tõi karjaköögist keedetud seakartuleid. Kõpu teeristis oli vastas kolm vene sõjaväelast sakslaste külgkor­viga mootorrattal. Esitlesime end metsatöölistena, mille kinnituseks üks mees, ei tea kust hangitud, kahemehesaagi ümber kere kandis. Palju nad meie juttu uskusid, ei tea, aga tulema lasti.

Mida lähemale Tartumaale, seda vähemaks mehi jäi. Iga mees otsis oma teeotsa kodu poole. Puurmani poole tulema jäin mina üksi. Viimane kat­sumus oli Mugra metsa vahel, kui üritasin üle Tartu-Tallinna maantee silgata. Teekäänaku tagant ilmus kaks jalgratastel vänderdavat vene sõdurit ja hüüdsid mulle „stoi!" Ma ei julgenud jooksma hakata, sest siis nagunii tulistavad. Seletasin neile, et elan siin läheduses, olen koolipoiss ja käisin metsas kadunud lehma otsimas. Ja ei leidnud. Pääsesin sealt tulema - nad ei saanud ju mind kaasa võtta. Olingi kodus!"

Õnne ja tervist !