Õppesuund sobib nii noormeestele, kui neidudele. Nõusoleku selle suuna käivitamiseks on andnud sisekaitseakadeemia rektori nõunik hr. Priit Männik. Selle õppesuuna toetajaid on veel teisigi: Lõuna Prefektuuri, korrakaitsebüroo Põlva politseijaoskond ja tema juht politseimajor hr. Tarmo Stokkeby. Õppesuuna juurutamise idee on heakskiitnud prefekt hr. Tarmo Kohv, korrakaitsebüroo juht hr. Indrek Koemets ja piirivalvebüroo juht hr. Tõnu Reinup. Oma positiivse toetuse on andnud Põlva Keskkooli hoolekogu, Põlva linnavalitsus, Põlva Linnavolikogu hariduskomisjon ja Põlva Linnavolikogu.

Arvo Sarapuu,
Põlva Keskkooli direktor

Lähemalt kommenteerib Sisekaitseakadeemia rektori nõunik hr. Priit Männik

2011. aasta sügisest pakub Põlva Keskkool koostöös Sisekaitseakadeemiaga 10. klassi astujatele võimalust osaleda Sisekaitseakadeemia poolt pakutavas sisekaitselise eelkutseõppe programmis. Gümnaasiumi valikainete raames on noortel võimalik omandada nii väärtuslikke teadmisi kui rohkelt põnevust pakkuvaid praktilisi kogemusi. Eelkutseõppe edukalt läbinud õpilastel on võimalik jätkata õpinguid Sisekaitseakadeemias, sest erialaste baasteadmistega noor on teadlikum ja paremini motiveeritud. Iga lõpetaja on täiendav jõud meie kõigi turvalisuse tagamisel!

Sõnade kombinatsioon Sisekaitseakadeemia sisekaitseline eelkutseõpe tekitab esimese hooga kindlasti mitmeid küsimusi: mis on sisekaitseline eelkutseõpe? Mida seal õpetatakse? Kuidas õpet läbi viiakse? Mida ma saan, kui kutseõppe lõpetan? Nii palju, kui on küsimusi, on ka vastuseid!

Esiteks, mis on sisekaitseline eelkutseõpe? See on Sisekaitseakadeemias õpetatavate erialade eelõpe, mis viiakse läbi valikainetena. Tundide eesmärk on anda õpilastele teadmisi ja oskusi, mis on vajalikud avaliku korra kaitsmisel, riigipiiri valvamisel, tuletõrje- ja päästetegevusel ning maksuametniku, tolli- ja vanglatöös.

Teiseks, mida seal õpetatakse? Gümnaasiumis läbiviidav õpe jaguneb kahte suuremasse rühma - esiteks politsei- ja piirivalve ning teiseks päästetegevuse valdkondadega seonduvad teemad. Politsei- ja piirivalve valdkonda hõlmava õppe käigus õpitakse ära tundma võltsitud dokumente, jäädvustama kuriteojälgi, kasutama politsei relvastusse kuuluvaid eri- ja enesekaitsevahendeid. Käsitletakse ka piiripunktide töid ja tegemisi ning heidetakse pilk salakaubandusevärvikasse maailma. Õppe üheks vaieldamatuks lemmikosaks on teenistuskoerte treenimine ja õpetamine ning kindlasti harjutused, mis kaasnevad politseikoera töö tutvustamisega.

Päästetegevuse osas käsitletakse erinevate päästetööde korraldamise põhimõtteid, õpitakse kasutama esmaseid tulekustutusvahendeid ning omandatakse oskused abi andmiseks õnnetusjuhtumite korral. Räägitakse ka sellest, mis on reostustõrje ja kuidas tegutseda mürgiste kemikaalide või gaasidega seotud päästetööde puhul.

Lisaks antakse ülevaade sellest, milline on nii maksuametnike, tollitöötajate kui ka vanglapersonali töö ja vajalikud teadmised/oskused.

Kolmandaks, kuidas õpet läbi viiakse? Kolme õppeaasta jooksul toimuvaid tunde ei viida läbi ainult koolipinki nühkides. Lisaks teoreetilistele teadmistele, mis on nii piirivalvuri, päästetöötaja kui ka politseinike töös väga olulisel kohal, käiakse ka politsei- ja piirivalveameti ning päästeameti erinevates struktuuriüksustes. Näiteks ootavad ees külaskäigud häirekeskustesse, lennusalka, merepääste laevadele jne.

Mõlema õppeaasta lõpus toimub õpilastele kahe-kolme päevane õppelaager Sisekaitseakadeemia Väike-Maarja päästekoolis ning SKA politsei- ja piirivalvekolledži Paikuse koolis. Laagris toimub kogu teoreetilise info kinnistamine põneval moel - käiakse õppepolügoonidel, kustutatakse tuld, päästetakse kannatanuid, otsitakse kadunud asju ja inimesi ning peetakse kinni «kurjategijaid». Päevad täis põnevust!

Neljandaks, Mida ma saan, kui selle õppe läbin? Igaüks, kes õpib hoolega ning läbib kogu kursuse edukalt, antakse tunnistus. Eelkutseõppes õpitu annab baasi minna abipäästja ning abipolitseiniku eksamile ning eduka lõpetaja tunnistust esitades on seda eksamit võimalik ka sooritada. Mis aga kõige olulisem - eelkutseõppe edukalt läbinud õpilased on Sisekaitseakadeemiasse sisseastumisel eelisolukorras. Vastuvõtueeskirja kohaselt saavad eelkutseõppe edukalt läbinud sisseastujad 10 lisapunkti, kuna neil on esialgsed erialased teadmised ja oskused juba omandatud.

Priit Männik,
Sisekaitseakadeemia nõunik