Novembri lõpus registreeris Junior Achievement Eesti Põlva Ühisgümnaasiumi esimese õpilasfirma. 10. klassi noored Karry Jallai, Mikko Kokkmaa ja Liis Poska on loonud õpilasfirma KAMILI. Õpilasfirma toodanguks on mitmesugused tarbeesemed. Osa toodangust toodetakse ise ja osa ostetakse sisse. Registreerimisavalduse on esitanud ka õpilasfirma SPRINTER, kuhu kuuluvad Kevin Käo, Sander Petersell, Renno Pilberg. Firma toodanguks on mitmesugused trükised (kalendrid, visiitkaardid jne).

Õpilasfirma KAMILI osales 3.-4. detsembril Pärnus oma esimesel õpilasfirmde üritusel “Pärnumaa Jõulud 2010”. Esimesel päeval kuulasid noored ettevõtjad Tartu Ülikooli Pärnu Kolledžis loengut investeerimisest ja õhtul kohtuti Pärnu Ühisgümnaasiumis väikesel puhkeõhtul, kus räägiti ettevõtte juhtimisest ning koostati rühmatööna välkäriplaan ühel loositud teemadest. Laupäeval, 4. detsembril, toimus Pärnu Port Arturi kaubanduskeskuses üheksandat korda õpilasfirmade laat. Kõige arvukamalt oli kauplemas Lõuna-Eesti, kust pärines 15 firmat 41-st. Kaheksa Põlvamaalt ja kuus Võrumaalt. Kokku oli tulnud oma toodete ja teenustega kauplema 152 ettevõtlikku noort. Viie tunniga suudeti müüa 13 798 krooni eest oma tooteid.

Meie lähematest konkurentidest olid edukad Põlva KK õpilasfirma Kuuvalgus, kes oli turule toonud elektripirnidest valmistatud õlilambid ja Värska Gümnaasiumi õpilasfirma Vajalik, kes oli valinud väga eduka müügistrateegia.

Õpilasfirma KAMILI seekord küll auhinnalisele kohale ei tulnud, kuid õpilasfirma liikmed said esimese müügi- ja laadal osalemise kogemuse.

Mõtteid osalejatelt: Mikko Kokkmaa:”Pärnus käik oli väga huvitav ja õpetlik. Kohtusin uute inimestega ja sain väga palju uusi sõbrannasid juurde. Sain teada, kuidas toimib inimese mõtlemine ja milline peab olema hea müügimees. Ilma rõõmsa meeleta, hea suhtlemisoskuseta ja pealehakkamiseta pole mõtet müüma minna. Sain teada, et liigne viisakus ei ole hea ja et väike huumor tuleb ainult kasuks. Inimestele tuleb leida põhjus, et nad su toodet ostaksid ja selleks peab ka olema hea fantaasia”. Karry Jallai: “Pärnus nägime väga paljusid teisi õpilasfirmasid ja nende tooteid. Samas nägime ka kuidas toimuvad sellised laadad ja kuidas on nendel laatadel müüa. Pärnu laadaga seoses õppisin ma nii mõndagi. Esiteks sain kogemuse müügist, kuidas tuleb suhelda, kuidas pakkuda oma tooteid ja kuidas käituda ning suhelda inimestega.

Kuna see oli esimene kogemus selles valdkonnas, siis see muutis minu teadmisi päris palju. Ilmtingimata oli selle ürituse juures just parimaks tasuks kogemus, sest ilma kogemuseta ei ole tulemusi. Ühesõnaga, mina olen selle üritusega väga rahul ja sooviksin ka tulevikus laatadel käia.”

Ees ootavad uued väljakutsed. Juba 16. detsembril on ÕF KAMILI ja ÕF S-PRINTER kooli jõululaadal ja 18. detsembril Raplas õpilafirmade laadal.