Põlva maakonnas kasvas elanike arv vaid Põlva vallas, kus käesoleval aastal soovib lasteaiakohta erakordselt suur hulk lapsi - kokku 51. Viimane on märk sellest, et vallal on rõõmustavalt palju arenguvõimet ning et meie keskel elab ja toimetab aktiivselt arvukalt inimesi, kes on veendunud, et paremad ajad on alles tulemas. Vallavolikogu ja -valitsus otsivad hetkel pingsalt lahendust, et öelda neile lastele: „Te olete oodatud lasteaeda!". Lasteaiakoht on eelduseks, et lapsevanem saab võimaluse naasta tööturule ja parandada seeläbi pere elujärge.

Tänane lasteaeda mineja on õige varsti koolilaps. Mõeldes Mammaste lasteaia-algkooli kitsukestele ruumidele ning seal pikki päevi veetvatele tegutsemishimulistele lastele ja nende teotahtelistele pedagoogidele, on Põlva vallavolikogu otsustanud jätkata lasteaia- algkooli laienduse poolelijäänud ehitustöid. Edukaks on tunnistatud AS Merko Tartu ja AS Merko Ehitus Eesti poolt esitatud ühispakkumus. Tellijapoolne soov on jõuda lepingu sõlmimiseni veel aprillikuus.

Lasteaiakohtade loomine ja koolilaienduse jätkamine pole lihtsad ülesanded. 2009. aasta veebruaris vähendati kohalike omavalitsuste tulubaasi ja kärbiti tasendusfondi, mida tänaseni pole ennistatud. Valla tulud hakkavad tasahilju taastuma ja on jõudmas 2008. aasta märtsi tasemele. Samas jätkub elektri- ja soojahinna pidurdumatu tõus.

Optimist leiab, et raskused teevad tugevaks. 20. märtsil laekus kohtumajast teade, et OÜ Elinord on esitanud hagi Põlva valla vastu, nõudes kostja lepingust taganemise tuvastamist, kahju hüvitamist, tasu ja viivise maksmist. Nüüd on vallal kohustus vastata ja esitada omapoolsed nõudmised. Ees ootab 2010. ja 2011. aasta tegemise vaagiv aeganõudev ja kulukas vaidlus.

Neile lugejaile, kes kipuvad veel kahtlema küla elujõus, jääb üle soovitada tunda huvi selle vastu, millega tegelevad valla viis raamatukogu, kus toimuvad loengud, näitused, kontserdid ning peod nii täiskasvanutele kui lastele. Põlva valla kümmekond seltsingut ning paarkümmend kultuuri ja külaelu edendavat MTÜd lisavad igapäevaelule meeldivat vürtsi ja värvi. Jätkub aktiivne külaliikumine, vallas on 14 ettevõtlikku külavanemat. Eeloleval suvel toimuvad nii Põlva valla külade karikavõistlused võrkpallis kui ka valla IV suvemängud. Jaanitule süütame vähemalt kuues külas, kuhu on oodatud ka Põlva linna elanikud. 9. aprillil allkirjastati Põlva vallavalitsuse ja Põlva linnavalitsuse poolt leping, mille kohaselt viib OÜ Raideberg läbi linna ja valla ühinemise teostatavus- ja tasuvusanalüüsi.