Konsultant Marika Pärn OÜ-st Hendrikson&Co jagas uurimuste tulemustele tuginedes lähtekohti ja strateegilisi suuniseid Põlva, Võru ja Valga maakonnaplaneeringute majanduskeskkonna teema käsitlemiseks.

Põlva, Võru- ja Valgamaa profiilid on paljuski väga sarnased ning seega ka murekohad ühtivad: elanikkond väheneb, mittepõllumajanduslikud ettevõtted on koondunud linnadesse, ettevõtlusaktiivsus on madal ja enamik ettevõtteid on mikroettevõtted ning töökohti napib.Põlva maakonnas nägi Pärn perspektiivsena järgnevaid suundi: mahepõllumajandust, turismi ja puhkemajandust, puidu- ja toiduaine tööstust ning kohaliku toorme väärindamisega seotud majandustegevust.

Võru maavanem Andres Kõivu sõnul on meie piirkonna võimalus piirülene kaubandus ja koostöö ning seda potentsiaali tuleks ära kasutada. Põlva maavanem Ulla Preeden märkis, et tegelikult on arusaam piiriülese majandustegevuse ja koostöö vajadusest olemas ning mõtteviisi muutus on toimunud nii kohalike omavalitsuste kui ka ettevõtjate seas.

Maavanemate ja kõigi teiste osaliste arvates on maakonnaplaneeringu seisukohalt pikaajalises perspektiivis põhiargument ja Kagu-Eesti piiriäärsete maakondade suurim arenguvõimalus Euroopa Idapiiri eelise kasutamine, ka maakonna planeering peaks seda eesmärki toetama.

Taoline maakondade ülene koostöö on ainulaadne ja tähelepanuvääriv. Kohtumisel tõdeti, et ühised arutelud on viljakad ning neil teemadel jätkatakse järgnevatel kokkusaamistel.