"Alguses oli kavas koostada vaid Kolkja küla kaart. Siis aga mõtlesime, et kui turistid tulevad Kolkjasse, soovivad nad Peipsimaad põhjalikumalt tundma õppida, teada, kus on majutuskohad ja vaatamisväärsused. Nii valmiski niiöelda kaksikkaart, kus on peal nii Kolkja kui ka Peipsimaa tervikuna. Mõlemal kaardi on Eesti Vanausliste Kultuuri Arendamise Ühingu esimehe Pavel Varunini väga andekalt joonistatud pildid Peipsimaa vaatamisväärsustest ja sümbolitest. See peaks külastajatele andma tunde, et ta viibib ainulaades piirkonnas, " ütles kaarti koostamise projektijuht Oliver Loode.

Proua Evelin Ilves avas Kolkjas aga Peipsimaa külastuskeskuses paikneva Tädi Sura kohviku. MTÜ Piiri Peal üks eestvedajaid Kairi Güsson pakkus esimesena riigipeale ja tema abikaasale teed. "Ammustest aegadest oli on meie kandis külaliste vastuvõtul olnud kombeks samovaris soe tee valmis keeta," ütles ta.

Enne presidendi lahkumist Peipsimaa Külastuskeskusest koguneti taas tänavakaardi juurde ühispilti tegema. Pildile tuli ka ennekõike Kolkjas tuntuks saanud Peipsiäärset elu ja tööd sümboliseeriv maskott Rääbis.

Visiidil Tartumaa Peipsiäärsetesse valdadesse kohtus president ka Jõgevamaal vanausliste kultuurielu edendava ettevõtja ja samovarimuuseumi perenaise Veronika Kookmaga. MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu juhatuse esimees Urmas Pirk andis riigipeale aga ülevaate kalandusvaldkonna probleemidest.