Puhkus ja suhtlus

Püha külas paikneva Saunamaailma üks omanikest Marko Tamm julgeb oma kogemusest öelda, et tema nelja saunamajja leiavad tee pigem peokohta otsivad seltskonnad, kui tõsised leiligurmaanid. „Meie klient on tõesti suuremalt jaolt kas rmaüritust, sünnipäeva, pulmapidu pidav inimene. Selliseid fanaatilisi saunahulle, nagu näiteks Venemaalt leida võib, meil ei ole. Ma ei ütle, et eestlased ei oleks saunarahvas, on ikka. Aga pigem oma kodus ja privaatselt, meile tullakse ikka siiski puhkehetkel pidu pidama," nendib Marko. Nii on kliendirohkemateks päevadeks mõistetavalt reede- ja laupäevaõhtud, esmaspäev kipub 50%lisest hinnasoodustusest hoolimata tühjaks jääma. „Samas näiteks Venemaal on sarnased kompleksid nädalate kaupa ette broneeritud. Järjekord on, ei ole nii, et lähen, kui tuju tuleb. Käiakse esmaspäeva hommikul ja kolmapäeva lõunal, mingit vahet ei ole," teab Marko. Tegelikult ongi Saue vallas asuv saunaküla omanike jaoks pigem elustiiliprojekt, peamine aur ja päevatöö läheb hoopis saunatarvikute jae- ja hulgimüügile. Firma omab kauplusepinda Tallinnas Järve keskuses.

Just ollakse käivitamas suuremahulist interneti keskset müügikeskkonda, pakkumisel on saunakraami alates kibudest-kulpidest keriste ning moodulsaunadeni välja. Kui kunde tahab, saab tellida ka sauna projekteerimise ja ehitamise.

Neli erinevat saunamaja

Saunamaailma kompleksi rajamine sai alguse juba 2000. aastal, kui Marko koos sõbra Vladislav Kremmiga Tallinna lähedaseid privaatsust pakkuvaid maatükke otsima hakkas. Põhjus proosaline - mehe tollased äripartnerid olid Venemaalt ja seal maal on Marko sõnul komme edukad kohtumised korraliku saunatamisega lõpetada. Kui siis nood äripartnerid Tallinna käima juhtusid, et leitud kusagilt sobivat kohta, et leilivõtu rõõmu kallitele külalistele pakkuda. „Mõtlesime siis, et teeme siis ise sellise asja valmis," meenutab Marko.

Esimene maja saigi ehitatud vene stiilis. Kahekorruseline hoonele on aktsenti antud teemakohaste aksessuaaridega- köögilaual rõõmustab silma samovar ja vene rahvastiilis laudlinad, põdrasarved ja balalaika pill seinal. Aga maja uhkus on siiski saunakeris, ehitatud iidsete vene traditsioonide kohaselt ja valminud ühe vana saunameistri käe all. Kui võrrelda seda tavapäraselt kodudes kasutatava soome saunaga, siis tehnoloogia olevat sootuks teine. „Ahju küttes lähevad suits ja tuli läbi suure hunniku kivide, siis tund aega ahi seisab ning seejärel saab vabalt 24 tundi leili võtta. Ja selline mõnus suitsumekk jääb leilile juurde. Soome sauna ahjus on kivi tulest eraldi kambris ja leili saab võtta kütmisega samaaegselt," selgitab peremees erinevusi.

Vene maja kõrvale rajati pisut hiljem päris ehtne suitsusaun, aga sel oli õnnetu saatus maha põleda. Nüüd on asemele kerkinud Jahimehe maja. Seejärel pandi püsti Soome maja, mida ehivad detailid vanadest talutarvikutest. Peremees ise armastab käia laatadel ja hankida sobivad aksessuaare - vana vankriratas ja vikat seinal uhkeldamas, arhailine talupoja kummut toanurgas ja ürgne suusapaar. Lisaks leiab saunakülas SPA maja, sellesse on kokku koondatud suisa kolm erinevat saunaversiooni - infrapuna-, auru- ja traditsiooniline soome saun. Kõikides saunamajades on ka majutusvõimalus, peosaal, olenevalt majast ka külma veega tõrs või pisikese basseini mõõtu karastav veesilm, terrassid, kaminad, telerid.

Kogu Saunamaailma keskusesse ligi kümne aasta jooksul tehtud investeeringut hindab peremees 10 miljoni krooni kanti. Aga tehtu on ka tasemel ja hingega. Marko ise on näppupidi juures olnud nii projekteerimisel, kui ehitamisel, detaile on valitud hoole ja stiilitundega.

Suund laiemale meelelahutussektorile

Toniseerivatele saunaprotseduuride sekundeerivad keskuses mõnusad jalutusrajad koos värskelt valminud laste mänguväljaku ning külakiigega. Üldse on plaanis omanikel pöörata pilk tulevikus saunateemadelt teistele suundadele. Nii mõlgub meeles rajada saunaküla kõrvale trahter, selliste koduste ja „oma tundega" roogadega. „See idee on olnud juba paar aastat, aga majanduskriis tuli vahele. Nüüd sügisel alustasime taas aktiivsemat tegutsemist, tahtsime EASilt natuke toetust saada, aga sel korral ei õnnestunud," räägib Marko. Kuid äraütlevast rahastusotsusest veel ei heituta ja projekti kalevi alla ei panda. Peremehe visioonis võiks ühel päeval kerkida keskusesse ka kalapüügipaviljon, kus kunded aastaringselt ise kalapüüdmisega nokitseda saaks, et siis värskelt õngitsetud uimeline kõrvaltrahteris praepalaks kokata. Kusagil mänguväljaku taga näeb Marko ehk kohta ka koduloomade aedikule, et pisikestel külalistel pikemat lustiaega jätkuks.

Ka tunnistab peremees külla tulnud vallavanemale, et tal ei oleks midagi selle vastu, et koostöös vallavõimuga leida lahendusi, et keskus ka kohalikule kogukonnale kasu tooks. Kuigi külalastel ei ole ka praegu keelatud mänguplatsil kiike keerutamas käia, siis ühise panustamisega saaks rohkematki ära teha.
___________________________________

Ettevõte:
Saunamaailm OÜ, www.saunamaailm.ee
saunainter.com

Aadress:
Saunapood: Tallinn, Järve keskus, Pärnu mnt 234

Saunamaailm:
Püha küla, Kurvi tee 6 Saue vald

Tegevusala:
Saue vallas asuvate saunade kompleksi teenuste pakkumine, saunatarvikute jae- ja hulgimüük, saunade ehitus

Töötajaid:
30 (saunaküla ja jae- ning hulgimüük)

Käive 2010. aastal:
35 miljonit krooni

Sihtturud:

Eesti, Venemaa, Ukraina, uue veebilahendusega hakatakse püüdma ka Euroopa klienti