ÜRO kuulutas käesoleva aasta rahvusvaheliseks metsa-aastaks pühendades selle metsade säästlikule majandamisele väärtustades inimese rolli metsas ja metsa tähtsust inimesele. Metsa-aasta avaüritus toimub 23. jaanuaril Estonia kontserdisaalis algusega kell 17.

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul on Eesti metsarikas maa ning metsaga kaetud maa-ala poolest võrreldav Soome, Rootsi ja Austriaga, kuid see rikkus seab meile kohustuse olla vastutustundlik omanik ja mõtelda hoolikalt, kuidas seda väärtust hoida ja kasutada.

“Alanud ÜRO rahvusvahelisel metsa-aastal peame mõtlema inimese ja metsa suhetele, eelkõige inimese targale tegutsemisele metsas. Saagu see aasta ka mõttetalgute aastaks. Hoiame ja kasutame Eesti metsa targalt,” ütles Eesti riigipea.

„Mets on meie rahvuslik rikkus. Metsale suuremat tähelepanu pöörates saab tõsta meie kõigi teadlikkust säästlikust metsamajandusest, looduskaitsest ja eri metsatüüpide jätkusuutlikust majandamisest. Metsa-aasta väärtustab inimese rolli metsas ja metsa tähtsust inimesele,“ ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Minister lisas, et metsast saadav puit on oluline kohalik taastuv ressurss, mille õigest majandamisest sõltub kohaliku puidutööstuse tase ja perspektiiv ning tööhõive tase. „Mets on oluline tugi meie majandusele, sealt varutud puit on tähtsaim taastuv loodusvara. Ta pakub tööd kümnetele tuhandetele inimestele ja on armastatud puhkekohaks sadadele tuhandetele looduses viibijatele. Mets on asendamatu elukeskkond tuhandetele liikidele ja tähtis kooslus kliima stabiliseerimiseks. Mets on meie tähtsaim taastuv loodusvara, mille mitmekesisus on ainulaadne ja mis kindlasti peab kestma. Teist Eesti metsa, Eestimaa uhkust, meil pole!“ ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Metsa-aastal toimub rohkelt üritusi kõigile metsahuvilistele. Eesti Metsaselts koostöös partneritega korraldab metsapäevi õpilastele, metsaretki linnarahvale, erinevaid konkursse ja võistlusi. Metsa istutatakse nii era- kui riigimetsas. Kevadperioodi suurimaks ettevõtmiseks on mais toimuv Metsanädal, mille suuremad üritused koonduvad siis metsapealinnaks saavasse Haapsallu. RMK korraldab erinevates kohtades üle 30 kontserdiga sarja Eesti eri paigus ning erilist tähelepanu pööratakse kooliõpilastele: RMK-l on plaanis kõik 6. klassi õpilased metsa kutsuda. Sügisel toimub metsalooline konverents ja puitarhitektuuri konverents. Ka Matsalu loodusfilmide festival ja loodusfoto konkurss pööravad tänavu metsale suuremat tähelepanu.

Metsa-aasta avaürituse kava leiab Metsainfo portaalist - siit.

Metsa-aasta sündmuste kalendrit näeb Metsainfo portaalis - siit.