2009. aastal tekkis kooli õppealajuhataja kaasabil kontakt Ameerika saatkonnaga Eestis ja selle töötajatega. Arenes välja hea ja edukas koostöö. Käisime korduvalt vaatamas meie vanema õppekorpuse pööningul avanevat kena pilti tähistaevast, kahjuks olid tähtede asemel hoopis augud katusekivides, mille aeg oli neisse purenud. Ka klassides ja koridorides oli näha varasemate läbijooksude jälgi. Meie suureks rõõmuks otsustasid Ameerika saatkonna inimesed aidata meid katuse remontimisel. Algas pikk läbirääkimiste ja kooskõlastamiste periood. Kuna tegemist on muinsuskaitsealuse hoonega, siis tuli tegemised kooskõlastada muinsuskaitsega. Rahastamise küsimused tuli kooskõlastada Ameerika valitsusega.

2010. aasta teisel poolel allkirjastasid ehitaja AS Merko Tartu ja Ameerika saatkond töövõtulepingu ning tööd algasid.

Lootsime, et pehme talv soosib meid ja ei takista ehitustöid, kuid läks siiski teisiti ning ehitajad said tunda tõelist talve.

Nagu ikka vanemate majade puhul, ilmnes tööde tegemisel üllatusi. Katusekonstruktsioone avades selgus, et kohati olid tugevad läbijooksud mädandanud puitkonstruktsiooni sedavõrd, et koridori lagi rippus millegi najal üleval, kuid mis see oli, on tänaseks arusaamatu. Vahelae talad need igatahes ei olnud, sest neid peaaegu polnudki.

Kooli katuselt tuli välja ka üks ajalooline leid kahe raamatu näol, aga sellest kirjutas ajalehe veergudel varasemalt ajaloo õpetaja.

Tööd said siiski ilma kiuste aastavahetuseks suures osas valmis, pisitööd lõpetati jaanuaris. Koristustööd jäävad kevadeks, sest lumi kattis enamuse ehitusprahist.

Tänan ehitajaid ennastsalgava töö eest lumisel katusel ja loomulikult kuulub meie suur tänu Ameerika saatkonnale abi eest.

Ilusat talve soovides