Raasiku pruulikojas valmib Eesti ainuke meeõlu
Raasiku kunagist meiereid ning selle kõrval töötavat poodi teavad enamus, kes on alevikku külastanud. Vahepeal seisis meierei tühjana, kuid täna töötab hoones Raasiku Õlletehas OÜ. Pruulikoda toodab filtreerimata ja pastöriseerimata kesvamärga ja kalja, mille pudelitel on valla vapiga logod, kirjutab Harju Elu.
Raasiku Õlletehase juhatuse liige ja müügijuht Aleks Verner ütleb, et enne tehase loomist asutati kauplusekett Elav Õlu. See tõi ning toob siiani Eestisse Leedu (riigis on 64 väikest pruulikoda) ja Läti (riigis on 16 väikest pruulikoda) pastöriseerimata ja filtreerimata õlut. Müük käib eraldi kauplustes või suurte kettide Talu Toidab osakondades. Lisaks müüakse kalja.
“Loomulikult on elav õlu kallim kui suurte tehaste õlu. Väiketootjad tohivad aastas pruulida kuni 300 000 liitrit õlut, sest selline on madala aktsiisi piir. Üle selle maksustatakse toodang juba kõrge aktsiisiga. On ka kulutused elektrile, küttele, transpordile ja muule,” seletab Verner. Lisaks tuleb elav õlu kiiresti tarbijateni viia, sest see ei säili pakendis üle 30 päeva.
Kui kauplusekett oli tööle saadud, tekkis eestvedajatel idee hakata õlut ka ise tootma. Nõudlus selle järele on kauplustes, pubides, baarides ja restoranides.
Kõigepealt tuli palju õppida, sest õllepruulimine on suur kunst. “Võtame näiteks kokad. Seljankat keedavad paljud, aga hästi õnnestub vaid mõnel väga heal kokal,” toob ta näite.
Õllepruulimine algas tänavu veebruaris. Toodetakse laager-tüüpi pilsneri heledat õlut. Lisaks karamellilinnastest valmistatud punast ehk Märzeni õlut. Ja kolmanda sordina ka meeõlut. “Eestis oleme ainsad meeõlle tootjad. Peale meie toodab sellist õlut ka Läti,” ütleb Verner uhkusega. Õllele lisatakse ehtsat kodumaist mett ning ühe 2000-liitrise tanki kohta kulub seda 250 kilo.
Loe pikemalt Harju Elust.