“Loomulikult on elav õlu kallim kui suurte tehaste õlu. Väiketootjad tohivad aastas pruulida kuni 300 000 liitrit õlut, sest selline on madala aktsiisi piir. Üle selle maksustatakse toodang juba kõrge aktsiisiga. On ka kulutused elektrile, küttele, transpordile ja muule,” seletab Verner. Lisaks tuleb elav õlu kiiresti tarbijateni viia, sest see ei säili pakendis üle 30 päeva.

Kui kauplusekett oli tööle saadud, tekkis eestvedajatel idee hakata õlut ka ise tootma. Nõudlus selle järele on kauplustes, pubides, baarides ja restoranides.

Kõigepealt tuli palju õppida, sest õllepruulimine on suur kunst. “Võtame näiteks kokad. Seljankat keedavad paljud, aga hästi õnnestub vaid mõnel väga heal kokal,” toob ta näite.

Õllepruulimine algas tänavu veebruaris. Toodetakse laager-tüüpi pilsneri heledat õlut. Lisaks karamellilinnastest valmistatud punast ehk Märzeni õlut. Ja kolmanda sordina ka meeõlut. “Eestis oleme ainsad meeõlle tootjad. Peale meie toodab sellist õlut ka Läti,” ütleb Verner uhkusega. Õllele lisatakse ehtsat kodumaist mett ning ühe 2000-liitrise tanki kohta kulub seda 250 kilo.

Loe pikemalt Harju Elust.