Koer kasvab ja areneb nagu laps

Inimene on otsustanud võtta endale koera - valvuriks, sõbraks. Esimesed kuud mööduvad ja kutsikast saab puberteedieas väänik - täpselt samamoodi nagu laps, kasvab ka koer, tema psüühika ja hormoonid muutuvad. Koera A ja O on tema peremees ehk alfakarjajuht.

Kui aga peremees ei pööra tähelepanu sellele, kuidas oma koera õigesti suunata ja kasvatada (ärgem ajagem segamini kasvatust koolitusega!), ongi probleemid kiired tulema. Olgu see kasvatamatus tingitud teadmatusest või viitsimatusest - see ei oma tähtsust.

Kui oled võtnud endale looma, on sinu kohustus, et ta sobituks ühiskonda ega ohustaks kaaskodanikke. Selleks, et koer ei muutuks relvaks (koera võib käsitleda külmrelvana), tuleb endale juba enne kutsika soetamist selgeks teha, mida just see koer oma arenguks vajab - igal tõu (ja ka tõutul) koeral on talle omane käitumine ja otstarve.

Agressiivne koer

Mis tekitab koeras agressiooni? Sellele küsimusele ei olegi ühest vastust. Võime pikalt arutleda, kas süüdi on omanik, kasvataja või hoopis keegi kolmas.

Fakt on see, et kui kokku juhtuvad nõrga närvikavaga kutsikas ja laisk omanik, siis midagi head tulla ei saa. Igast koerast, olgu tal närvikava milline tahes, on võimalik kasvatada normaalne ja ühiskonda sulanduv liige. Mõne koeraga lihtsalt ongi vaja rohkem tööd teha.

Tahan rõhutada, et ei ole olemas kurja või agressiivset koeratõugu - on teadmatud ja hoolimatud inimesed. Koeratõuge on erinevaid, on raskesti dresseeritavaid ja lennult tarkusi haaravaid isendeid, ka siin saame tõmmata paralleele inimestega - meie oleme samuti erinevad. Koeral võivad agressiooni esile kutsuda näiteks närvikava- või iseloomuprobleemid, teadmatud loomaomanikud (vale kasvatusviis), looma väärkohtlemine, haigused (kui loomal on valus).

Valemüüdid koertest

Siinkohal esitaks mõned müüdid, mis rahvasuus levivad: bullterjerid, stafforshire'i terjerid, kaukaasia lambakoerad jpt on tapjakoerad. Ei ole olemas tapjakoeri! Probleem on rihma teises otsas.

Surmahaare ehk lõuakramp - seda pole, tegemist on koera saagiinstinktiga, see on eesmärgistatud tegevus oma saaki mitte lahti lasta.

Tõutunnistuseta tõukoer - kui koeral ei ole tõutunnistust, on ta segavereline, s.t koeral pole kindlat sugupuud, olgugi et ta võib väljanägemiselt olla täpne koopia mõnest tõust (nt Saksa lambakoer või jack russell terjer).

Kutsika paberid maksavad kutsika hinnale mitusada eurot lisaks - kutsika hinnast moodustab tõutunnistus vaid murdosa. Praegu on kuni kolmekuuse kutsika tõutunnistuse hind Eesti Kennelliidus selle liikmetele 13 eurot.

Kõik koerad on toredad, kuid kui soovite olla kindel, millist tõugu koer teil kodus on ja et temast kasvaks just selline isend, nagu näeb ette tõustandard, tuleks kindlasti soetada tõupaberitega koer. See annab ka mingis mõttes garantii - paberitega kutsikate vanemad peavad olema täitnud aretusreeglid ning terviseuuringud, nende närvikava peaks olema standardile vastav.

Viimsis tegutseb koeratuba

Sellest kevadest on kõigil viimsilastel võimalik end käia harimas ja nõu küsimas Viimsi Koertetoas - seal töötavad spetsialistid, kellel on pikaajaline kogemus koerte kasvatamises, koolitamises ja hooldamises. Tegevust alustavad kutsikakool, edasijõudnute rühm ning on ka individuaalõpe probleemsetele koertele. Oodatud on kõik koerad olenemata tõust, soost või suurusest. Viimsi Koertetoast saab nõu ja häid soovitusi iga koeraomanik!
_____________________________________________________________

Mida teha, kui koer ründab

Aga mida teha siis, kui teie poole juhtub tõttama koer, kellel hambad irevil ning kes on valmis rünnakuks? Siin on mõned näpunäited koerte koolitajalt Tiia Arikolt:
- Ära kilju! See on märk alistumisest. Tee pigem ähvadavat häält, ole konkreetne ja enesekindel.
- Kui ründab hulkurkoer, tee liigutus, justkui hakkad maast kivi võtma, see võib koera ehmatada. Kui ründab kodukoer, siis tema inimest ei karda.
- Kukkudes tõmba ennast kägarasse ning kaitse oma pead ja kaela. Kui sul on väike koer kaasas, võta ta kõhu alla.
- Kui oled majade juures, võta oma koer sülle ja suru ennast vastu maja seina, näoga seina poole.
- Kui võimalik, lase oma koer rihmast lahti ja anna talle võimalus põgeneda. Seda juhul, kui oled kindel, et ta ära jookseb, mitte ei astu ründajale vastu.
- Hoidu rüseluses ka oma koera hammaste eest.
- Kanna kaasas telefoni. Teata politseisse ähvardavalt käituvatest lahtistest koertest. Ka juhul, kui nad on omanikuga, kuid jalutavad lahtiselt.