Projekti eesmärgiks oli tähtsustada, väärtustada ja tutvustada Rapla valla külasid ja külaelu. Just nimelt külade nähtavamaks tegemiseks ja tutvustamiseks valmis Rapla valla külade vaip, mis kaunistab Rapla Vallavalitsuses vallavanema uksetagust ja mida kõik vallakodanikud võivad näha. Üle andsime selle vaiba valla sünnipäeval. Vaiba autor on Pille Salumäe. Valmis pea 300 Rapla valla külade puslet, mille on saanud/saamas ka kõik valla koolid ja lasteaiad, rääkimata küladest endist. Külade pusle on saanud ka kõik vallavolikogu liikmed, et ikka oma koduvalda paremini tundma õppida. Külade pusle kujundas Ado Tuuga. Valmis ka kolm külaelu tutvustavat ristsõna, millest kaks on Rapla Teatajas avaldatud ning kolmas ootab avaldamise järge. Kolmas ristsõna kesken dub valla külavanematele. Kaunid ja parajalt keerukad ristsõnad on koostanud Aivi Meister.

Selleks, et külasid ka oma silmaga näha, algatasime projekti raames matkade sarja kantidesse. Nii sai 23. septembril esimene selline matk teoks 16 inimesega. Sõidetud sai läbi pea 40 kilomeetrit ja tutvutud selliste küladega nagu Alu, Sikeldi, Kodila-Metsküla, Oela, Raka, Kelba, Ohulepa, Kodila ja Palamulla. Matkade tarbeks on olemas ka helkurvestid, et matkamine oleks võimalikult turvaline.

Veel oli projekti üheks alaeesmärgiks tõsta külavanemate/ eestvedajate suutlikkust juhtida kogukonda ja kaasata inimesi, mille raames toimus külavanematele üks projektijuhtimise koolitus märtsis (mille tulemusena valmisid kohe ka kohaliku omaalgatuse programmile paar projekti, mis ka rahastati - Sikeldi ja Nõmme külades) ja ka külavanemate õppereis Saku valda Metsanurme külasse.

Üheks uuemaks algatuseks on samuti külade tänuüritus, mis sel aastal toimus teist korda ja mis on oluline just selle poolest, et kohalikke aktiviste meeles pidada ja tunnustada. Külade tänuüritusel antakse üle ka Aasta Sädeinimese ja Aasta Küla auhinnad.

Ja selleks, et suurendada aktiivsete külade ringi, algatasime läbi Leader-projekti ka Rapla vallas täiesti uue tegevuse - nimelt külade kokkutuleku, millest võtsid sel aastal osa 18 küla esindajad ning osaliste arv oli kokku 150 inimest. Juba on kokku lepitud ja ka uued projektid esitatud 2013. aasta külade kokkutuleku toimumiseks ning sedapuhku kohtutakse Röa külaplatsil 2013. aasta juuni viimasel laupäeval.

Projekti üheks alaeesmärgiks oli arendada MTÜ Rapla Valla Külade Ühendus jätkusuutlikuks ühenduseks, jõuliseks koostööpartneriks omavalitsusele. Täna koondab külade ühendus aktiivsemaid külasid - kokku 12 küla. Liituma ootame aga kõiki külasid, kes end vähegi formeerinud on! Loomulikult seisab külade ühendus kõikide külade ja külainimeste eest, aga lihtsam on asju ajada küladega, kes ka ise kohapeal tegutsevad ja on koostööst huvitatud.

Infot Rapla Valla Külade ühenduse kohta leiab aadressilt www.rapla.ee külade alalingi alt.