Õppisin ümber elektrikuks ja töötasin Jõgeva Riigimajandis 1997. aastani, mil toimusid ka seal ümberkorraldused, Riigimajandist sai AS Perevara.

Samal aastal siirdusin mina Taani Kuningriiki tööd ja leiba otsima. Taanis tööd tehes tutvusin mitme Taani farmeriga, kellega sai Eestisse loodud 2000. aastal põllumajandusüksus.

Juhtisin Lahaveres piimakarjakasvatust ja mahepõllumajandust. 2006. aastal ühinesime Härjanurme Mõisa OÜ-ga.

Kaheksa töölisega ettevõtmisest Lahaveres sai järgmisel hetkel 65 töölisega ettevõtmine. Neid kahte üksust juhtisin 2012.aastani, mil pakuti võimalust hakata juhtima siinseid ettevõtteid Kõo Agrot, Mangeni PM ja Navestit.

2006. aastal, kui Lahavere ja Saduküla põllumajandused ühinesid, ei soovinud ma enam aktsionäride ringis osaleda ja jäin palgatööliseks.

Arvan, et põllumajandusjuht peabki vahetuma 10-12 aasta järgi, et tuua värskeid ideid ja mõtteid.

Teistes eluvaldkondades öeldakse, et vahetus peaks olema 5-7aasta järgi, kuid põllumajanduses näed tulemusi 10-12aastasel perioodil.

Vabal ajal mängin aktiivselt korvpalli. Olen olnud Pajusi vallavolikogus pea kaks ametiaega. Arvan, et minu kogemustest on siinsele ettevõttele kasu, kuna olen püüdnud ühendada Euroopa talupidamist Eesti põllumajandusega.

Suur vahe on selles, kas käiakse turistina põllumajandust vaatamas ja ehitatakse selle järgi oma põllumajandus või ollakse ise reaalselt ka töötanud läänelikus farmis ja alles seejärel loodud midagi.

Lugupidamisega
Meelis Venno,
Kõo põllumajandusettevõtete juhataja