Kui kunagi ringtee küla pooleks jagas, ei teadnud keegi, et sellel hakkab olema miinimumkiiruseks 90 km/h ja üpris riskantne on seda ületada, sest leidke autod, kes sirgel sellisest kiirusest kinni peavad. Oleks ju mõistlik piirata sellel lõigul kiirust 50 või 60-ni tunnis. Ja teiseks probleemiks sellel samal ringteel on ülikitsas teepeenar, kus on võimalik jalgsi või rattaga liigelda, kuid elu on ikka kallim kui sellise riski võtmine. Kui vähegi huvi, võite seda proovida startides ilma autota Jürist - vahemaa on kõigest 4-5 km. Aga loodame, et ringtee ehitus seda olukorda kunagi parandab.

Tore on see, et meie külas on hetkel kaks töötavat ettevõtet - restoran Üksik Rüütel ning ratsutamist ja hobusekasvatust arendav Järve tallid.

Kahju on Kurna mõisast, sest on jäänud mulje, et sellest ei hooli selle rentnikud ega ka vald. Ehk uued inimesed vallas ei teagi, et Kurnal on mõis pargi ja tiikidega. Kurna elanikkond on olnud paarkümmend kui mitte rohkem aastaid stabiilne, seega on inimesed antud olukorraga leppinud.

Tõenäoliselt on koht elamiseks sobiv ja tore on tõdeda, et külla on ostnud elamised täiesti noored pered. Külas teatakse ja tuntakse oma inimesi. Ei ole probleemiks inimesi kokku kutsuda talguteks või muudeks üritusteks - suurem osa rahvast lööb alati kaasa.

Ehk siis - tegelikult saame oma elukorraldusega hakkama, kõik on kõikidele toeks ja abiks kui vaja. Kuigi Tallinna tuled paistavad, oleme Rae valla ääremaa, kus puudub igasugune taristu.

Aivar Aasamäe, Kurna küla eestseisuse liige

_____________________________________________________________

Kurna küla on ootamas uuendused juba lähiaastatel

Rae valla nimetamine edukaks omavalitsuseks on tunnustav, kuid mida aasta edasi, seda mugavamaks peab ka meie valla elukeskkond muutuma.

Tegelikkuses võib võimekana tunda Eestis end see omavalitsus, kes on suutnud täita talle pandud kohustused hindele viis, kuid nii kõrget hinnet on tänasel päeval ilmselgelt võimatu saada nii Tallinnal, Rael ja teistel omavalitsustel kui omavalitsuse tulubaasi põhiliseks allikaks on ainult 11,4% tulumaksust, mis elanikelt riigile laekub.

Kurna küla muredele saame välja pakkuda lahendusi, mida võib silmaga näha mõne aasta pärast. Kui käesoleval hetkel on Kurna tõesti Rae valla äärel paiknev kena väike küla, siis lähiaastatel muutub see tänu piirkonda tulevatele investeeringutele kaasaegseks hea infrastruktuuriga paigaks, mille abil kasvab veelgi küla atraktiivsus.

Maanteeameti plaan näeb ette ehitada Kurna külla ja selle kõrval asuvasse Kiili valda eritasandiline ristmik koos kogujateede, kergliiklusteede ja valgustusega. Käesoleval hetkel on otsustamisel, kas ristmiku ehitusega alustatakse juba järgmisel aastal või lükkub see mõnevõrra edasi.

Vastav otsus tehakse praeguste plaanide kohaselt aasta lõpuks. Rajatavad teed annavad kindlasti külale uue ilme ning mis peatähtis - liiklemine muutub nii jala kui autoga mitmeid kordi turvalisemaks. Hea on ka see, et kergliiklustee olemasolu loob võimalused ka tervisespordi harrastamiseks.

Lähitulevikus hakatakse rajama Kurnasse tehnoparki. Vallavalitsus peab tänasel päeval läbirääkimisi Maxima Eesti OÜ-ga, kes on valmis investeerima Kurnas asuvasse Rebasepõllu ja Läänerebase kinnistute ja lähiala detailplaneeringu alasse ja ehitama sinna suure logistikakeskuse, mis toob piirkonda palju töökohti. Logistikakeskuse rajamine tõstab ka piirkonna atraktiivsust ja väärtust tervikuna.

Võib eeldada, et Kurna küla äärealal läheb lähiaastatel lahti vilgas ehitustegevus ning sellest saab atraktiivne paik ettevõtjatele, mis omakorda loob aga kohalikele elanikele võimalused kodu lähedal töötamiseks.

Lähiaastatel soovib vallavalitsus korrastada Kurna pargi tiikide ümbruse 8 hektari suurusel alal. Peale korrastustöid ja vanade mõisateede taastamist saab Kurna küla omale väga kauni vaba aja veetmise paiga.

Valla eesmärgiks on küla identiteedi säilitamine ning ükski kaasaegne küla ei saa läbi ilma külakeskuseta, kus on olemas puhke- ja vaba aja veetmise võimalused, samuti on oluline kaasaegne taristu ja töökohtade olemasolu kodu lähedal. Rae vallavalitsuse eesmärk on lihtne - meil on töökohad ja meeldiv elukeskkond.

MART VÕRKLAEV
Vallavanem