Eesti vabariigi taassünd avardas inimeste ettevõtlusvõimalusi – paljud soovisid kätt proovida ise oma ettevõtlusega alustades. Nii avaski 1993. aasta suvel uksed Saksa pood, kus kauplemispinda oli vaid 20 m2 jagu ning kauba sortiment väike.

Kohalikud inimesed aga tunnistasid poe kiiresti omaks ning tänu nende poolehoiule läks äri jõudsalt käima. Kauplus arenes ja muutus koos elu muutumisega maal – rahva jõukuse kasvades suurenes ka pood... Sealt edasi saabus nn supermarketite aeg, mil sai selgeks, et väikepoodide tulevik on päris tume – võimatu on konkureerida suurtega nii hindades kui sortimendis. Piirkonnas oli aga teisigi ettevõtjaid, kes ellujäämise nimel võitlesid – need on väiketalud, kes oma väikese toodangumahuga suurtega võistelda ei suuda. Mitmed neist on mahetalud, kelle toodang läheb tööstuses tavatoodanguga kokku ning seeläbi toodangu lisaväärtus kaob.

Nii tekkiski mõte rajada Kiratsile Külamaja-Talupood so maja, mis aitaks kaasa piirkonna ettevõtjate toodangu turustamisele, oleks abiks ettevõtlusega alustajale ning väärtustaks läbi kogukondliku ühistegevuse piirkonna ajalugu ja traditsioone.

Talutoodang on aukohal

Hoone I korrusel on Talupood, kus võimalik igapäevaselt osta Liia Sooääre Uustla Ökotalu piima, kohalike väikemajapidamiste kodumune, mett ja juurvilja. Igapäevaselt valmistatakse kohapeal küpsetisi, kus kasutatakse niipalju kui võimalik kohalikku toorainet.

Müügil on ka kohalike käsitöömeistrite toodang: Laes Augusti korvid, lusikad, Anne-li Sepa ehted-mütsid ning Kristiina Priske maalitud tassid.

Oleme uutes ruumides avatud olnud vaid mõned kuud, kuid tagasiside on väga positiivne – üha rohkem inimesi eelistab tervislikku Saaremaal toodetud toitu ning poe ostjaskonna hulgas on palju linnainimesi, kes Talupoodi talus toodetu järgi sõidavad.

Jätkub ruumi ka ühistegevuseks

Hoone II korrus valmib MTÜ Kodukant Kiratsi poolt ning on suunatud kõikidele piirkonna inimestele – sinna tuleb suur köök ja seminariruum.

Mitte tavaline köök, nimelt köök tunnustatakse kõikide veterinaar-toiduameti nõuetele vastavalt ning seeläbi on ettevõtlikel inimestel päris lihtne võimalus midagi ise valmistada (näiteks hoidiseid), mida hiljem turustada poes, turul jm.

Seminariruumis aga on plaanis ette võtta üritusi-koolitusi, mis väärtustavad meie piirkonna ajalugu ja traditsioone.

Esimene traditsioonilise toidu õpituba leiab aset juba 2011. aasta alguses, eesmärgiks ühtvõrd kohalikul toorainel põhineva toidu valmistamine ning samuti kogukonnaköögi kasutusvõimaluste tutvustamine.

II korrus valmib EU struktuurfondide toetuse ning Kaarma vallavalitsuse rahalise toetuse abil.