Mõte korraldada Sakus midagi enneolematut (mida mandoliinifestival Eesti kontekstis kindlasti on) tekkis 2013. aasta sügisel. Orkester Saku Mandoliinid oli selleks ajaks juba aasta tegutsenud, andes edukalt kontserte nii Sakus kui ka näiteks Kihnu Mere Peol ja Hiiu Folgil. Sündis auahne plaan kujundada Sakust Eesti mandoliinipealinn, kus tegutseb vabariigi suurim ja aktiivseim mandoliiniorkester. Kas Sakut teadvustatakse juba Eesti mandoliinimuusika keskusena? Veel vist mitte, sellise maine kujundamine võtab rohkem aega kui paar aastat... Kas Saku Mandoliinid on täna suurim ja aktiivseim mandoliiniorkester Eestis? Võib vist öelda küll. Orkestris on 31 liiget ja igal aastal anname üle 20 kontserdi. Saku publik on meid ammu omaks võtnud ja käib hea meelega kuulamas – viimasel jõulukontserdil panime kuulajatele toole nii saali põrandale kui ka lavale, kuid ikkagi jäi puudu nii istmetest kui ka Saku Valla Maja suure saali põrandapinnast.

Esmakordselt rahvusvaheline festival

III Saku Mandoliinifestival alustab 2. juulil kell kolm, mil avatakse festivaliala ja käsitöö- laat, mis pakub kaupu ja söödavat-joodavat igale maitsele. Alates kella neljast hakkab kõlama muusika. Esimene esineja on pärimusmuusikat viljelev ansambel Söepõletajad, milles kõlab ka kaks mandoliini. Selle jä-rel tuleb oma uue kavaga lavale Eesti vanim mandoliiniorkester – Põlvas tegutsev Eesti Mandoliinide Orkester. Loomulikult ei jäta esinemisvõimalust kasutamata Saku Mandoliinid. Esitame muusikat, mis sobib kuulamiseks, aga veel paremini tantsimiseks – kordame mai alguses kõlanud kava “Tuld tantsujalgadele!”

Esimese festivaliõhtu staar on Soome särtsakaim mandoliiniorkester Mandolin Mountain, mille tuline kava erinevate rahvaste rütmidest sobib hästi päeva hoogsaks lõpetamiseks.

Teine festivalipäev kutsub kuulajad õuest tuppa. III Saku Mandoliinifestivali teine väliskülaline on ameeriklane Bert Deivert, kes mängib mandoliinil Ameerika juurtemuusikat bluusi ja on omal alal üks väljapaistvamaid maailmas. Deivert korraldab koos Eesti kõige tegusama, samuti rahvusvahelist tunnustust leidnud bluusikitarristi Andres Rootsiga bluusmandoliini töötoa. Kuna Sakku saabub ligi sada mandoliinimängijat Eestist ja Soomest, loodame, et see uus ja uudne, mida Bert Deivert mandoliinil demonstreerib, langeb seemnena viljakasse pinda.

Kell 10.30 algavat töötuba on oodatud uudistama kõik, ka need, kellel mandoliin veel hästi käes ei seisa. Eriti ootame aga kuulajaid päevasele, kell 14 algavale kontserdile, mille esimeses pooles esinevad Bert Deivert ja Andres Roots ning teises pooles Üle-Eestiline Mandoliiniorkester. Varasemate festivalide kogemus näitab, et just ligi sajaliikmelise koondorkestri kontsert, kus musitseerivad mandoliinimängijad Harjumaalt, Põlvamaalt ja Virumaalt, on paljude jaoks iga-aastase festivali tippsündmus.