Kindlasti on ilusaid kohti, maju ja kaunishingega inimesi küllaga ka Saue vallas. Ja kindlasti ei panustata sellesse preemia ootuses, vaid ikka iseenda pärast. Aga tunnustada inimesi eriti ei raatsita. Võib-olla on neil konkurssidel liigne propagandakampaania ja linnukese kirjasaamise mekk juures? Et on komiteed ja komisjonid, kes tähtsate nägudega ringi käivad ja prille kohendades hindeid panevad. Ehk on üleskutsed, mis ülistavad kauni kodu ja harmoonilise ümbruse vajalikkust, liiga loosunglikud?

Hoolimata vormist on ju sisult tegemist tänuväärse ideega. Tunnustus nii kohalikul kui maakondlikul tasandil paneb hinge ikka heldima, isegi kui väliselt rehmatakse käega, ah mis mina nüüd, ma pole mingi tegija. Sisemine motivatsioon ehk kasvab ning algatus nakkub naabrilt naabrile ja külalt külale.

Ainus sel korral esitatud nominent oli elamu Hüürus Tamme 9. Külaesindajatelt täiendav üleküsimine tõi veel kaks osalejat - Ääsmäe mõisakompleksi ja Kuusiku-Sepa talu Vatslas. Kõik kolm saavad küll tunnussõnad ja väikese meene, aga päris konkursi mõõtu selline napp vastukaja muidugi välja ei anna.

Ehk on järgmisel aastal osavõtt entusiastlikum ja valmidus naabrit kiita suurem? Muidu tuleb see algatus hääbunud traditsioonide tolmusele riiulile silma alt ära panna.

Ääsmäe mõisakompleks. Nominent konkursil Kaunis Kodu 2012.

Ääsmäe mõisakompleks. Nominent konkursil Kaunis Kodu 2012.
______________________________________________________

MÄRKA JA TUNNUSTA

Et aga ilu märkajaid ja tunnustajaid siiski leidub, tõestab vallalehe toimetusse tulnud telefonikõne, milles Laagri elanik Naima Mürk tahtis kiita Kaali tänav 1 kortermajaümbrust.

"Inimesed, kes siin Saue vallas praegu elavad ja tegutsevad, annavad koduvallale n-ö „oma näo". Kaunima kodu tunnustust, mida president igal aastal välja annab, ei pea kohe ihaldama hakkama, kuid korda ja ilumeelt peaks iga normaalne kodanik vähemalt märkama ja hoidma. Kindlasti peaksid korteriühistu juhid olema tegijate märkajad - tegijate kiitjad ja reostajate taunijad. Tuleks leida enda lähedusest inimesi, kes on juba teadjad ja tegijad sellel alal ning asuda koostööle. Oletame, et praegu on igas kortermajas 1-2 tegijat inimest, kes hoolivad ja tahavad midagi luua või ära teha, siis mõne aasta pärast võiks tegijate-hoolijate arv kordades suurem olla, kaasata tuleb ka noorem põlvkond. Ei tule ju kulukas, kui ise kevadel lilleseemned aknalauale kastidesse külvata või maja ette peenrale, nii nagu Kaali tänava 1 üks aktiivseid iluloojaid on aastaid harrastanud. Selline ühine töö ja ilu loomine kasvatab noort põlvkonda ja liidab oma maja inimesi."