Vene emakeelega inimeste seas oli Keskerakond augustis 80 protsendilise toetusega ülekaalukalt populaarseim. Sotsiaaldemokraate toetas seitse protsenti ja Reformierakonda viis protsenti venekeelseid inimesi.

Laupäeval pidas Reformierakond Tallinnas Nokia kontserdimajas oma Uhket Pidu, et valmistuda valimisteks. Seal tõstis peaminister Andrus Ansip kohalolijate tuju teatega, et viimase Turu-uuringute küsitluse kohaselt on Reformierakond Eestis kõige populaarsem erakond.

Nii see ka on, riigikogu valimiste kontekstis oli Reformierakond napilt, ühe protsendiga ees Keskerakonnast, keda toetas 25 protsenti vastanuist. SDE oli 22 ja IRL 16 protsendi peal.

Keskerakond on Tallinnas teistest üle

Tõnis Stamberg Turu-uuuringute ASist kommenteeris, et ka nende uuring näitab, et koalitsiooni toetus on kokkuvõttes madalam kui opositsiooni oma. "Küsimus on meie ja ma usun ka suuremate poliitiliste parteide arvutusmeeskondadele see, mida teeb see osa inimesi, kes hetkel ei oma arvamust, või kes ühel või teisel moel on poliitikategijates pettunud," lisas Stamberg.

See grupp võib tema hinnangul ka eelseisvatel kohalike valimiste tulemuses olla nii mõneski Eesti vallas või linnas määrava tähtsusega kaalukeeleks.

"Kokkuvõttes on selge, et võitlus käib ju suuremate kohtade nagu Tallinn, Tartu jne volikogu kohtade nimel, sest väikesed vallad ja keskused ajavad oma asja ikka vaikselt edasi, suuremates kohtades on aga mängus suured rahad, eelarved, planeerimine ja otsused," märkis Stamberg.

Tallinna puhul võib hetkel öelda Stambergi sõnul vaid seda, et Keskerakond on siin teistest peajagu üle. Ta ennustas, et kordub viimase kahe KOV-i valimise tulemus, kus Keskerakond sai ülekaaluka valimisvõidu.

"Kui teised erakonnad tahavad kunagi kuskile jõuda, siis tähendab see pidevat ja süstemaatilist tööd vene keelt kõnelevate inimestega ja kui seda tehakse vaid paar kuud enne valimisi, siis ei tasu loota seda, et Tallinnas midagi muutub," kommenteeris Stamberg.

Keskerakonna valijad on vanad

Keskerakond paistab silma ka selle poolest, et nende valijaskond on üsna vana. Kui 20-29 aastaste seas oli Keskerakonna toetus 15 protsenti, siis 60-74 aastaste seas oli see juba 37 protsenti. Mida vanemaks valijad saavad, seda enam nad Keskerakonda toetavad. Teiste erakondade valijate seas nii selget vanusetrendi näha pole.

Noorte valijate seas kattus Keskerakonna toetus üsna täpselt venekeelsete küsitletute arvuga, viidates sellele, et noorte eestlaste seas võib Keskerakonna toetus olla minimaalne.