sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Riho Rahuoja, AS Remeti juhatuse esimees Aivar Lehtmets ja AS Hoolekandeteenused juhatuse esimees Maarja Mändmaa.

Kes on need 60 inimest, kes aasta lõpus Sinimäe psüühiliste erivajadustega inimeste hoolekandeküla kuude pereelamusse elama asuvad, pole veel teada, aga nimed selguvad juuni lõpuks. "Meil on 20 hooldekodu üle Eesti laiali ja komplekteerimised käivad teatud põhimõtete järgi: diagnoos, puude raskusaste, omavaheline sobivus, päritolu. Osa kliente kolib Sinimäele suletavatest hooldekodudest, aga pakume võimaluse siia tulla ka nendele Ida-Virumaalt pärit inimestele, kes elavad mittesuletavates hooldekodudes," selgitas Maarja Mändmaa, lisades, et hoolekandeküla klientide liikumist ei piirata. "Pole mingit põhjust pidada neid luku taga. Hoolekandekülas on ööpäevaringselt personal, kes kliente tunneb ja hoolitseb selle eest, et nad võtavad õigel ajal ravimeid, pealegi ei näe see vaba liikumine välja nii, et inimene käib ja jõlgub mööda küla, vaid kõigil on oma individuaalne tegevuskava ja hommikust õhtuni tegevused."

Ühekorruselistes peremajades on pinda 300 ruutmeetrit ning valdavalt ühekohalised toad, lisaks ka üks kahekohaline tuba. Igasse majja tuleb ka pisike köök.

Tööle asub Sinimäe hoolekandekülas umbes 20 inimest. Hoolekandeteenuste süsteemi sisene konkurss juhi ja ülejäänud personali leidmiseks on praeguseks juba välja kuulutatud. Mändmaa kinnitusel on lootust tööle saada ka kohalikel, kelle haridus ja kvalifikatsioon vastavad nõuetele.

Kohapeal otsitakse kontakti ka ettevõtjatega, kes võiksid hoolekandeküla asukatele lihtsamat tööd pakkuda. Mändmaa sõnul on juba räägitud mõne kohaliku tööandjaga, kellel võiks vaja minna abitöölisi. "Algatuseks otsime lihtsamaid tegevusi põllumajanduses, aga kui kogukonna usaldus kasvab, siis miks mitte laiemalt. Meie kogemus teistes hoolekandekülades näitab, et meie inimesed on täiesti võimelised tööd tegema, ainult et see tuleb teha nendele lihtsaks ja arusaadavaks."

Oma sõnavõtus kiitis Mändmaa Vaivara vallavõimude toetust. "Olen pidanud andma volikogude ees selgitusi, miks ma tahan sellist ohtlikku kontingenti tuua, aga siin mõisteti hoolekandeküla vajadust ja asjaolu, et see annab ka kohalikele tööd. Pealegi on meie kliendid maksujõulised inimesed, kes käivad poes ja tarbivad kohalikke teenuseid."

Vaivara vallavanem Heiki Luts tunnistas, et vaimupuudega inimeste hoolekandeküla on valla jaoks uus asi, millega tuleb harjuda, kuid sellele vaatamata ollakse positiivselt meelestatud. "Kui see planeering algatati, siis oli küsimusi tõesti väga palju ja otsus ei tulnud kergelt. Pakkusime välja oma variante ja nii saigi kokku kontseptsioon, mis sobis mõlemale poolele. Loodame, et kohalikud inimesed, kes soovivad, saavad hoolekandekülas ka lubatud töökohad."

Vallavanema sõnul otsitakse praegu võimalusi, et algselt kavas olnud tegelusmaja ehitamine, mis ei toimu ühel ajal peremajade püstitamisega, ei lükkuks kaugesse tulevikku. "Tegelusmaja oli meie jaoks kompvek, mis tookord volikogule ja kogukonnale hästi sobis ja millega seoses leidsime mitmeid olulisi koostöövõimalusi."

Sinimäe hoolekandeküla ehitab AS Remet. Ehitus läheb maksma ligi 13 miljonit eurot.

Uute peremajade rajamine on osa psüühilise erivajadusega inimestele mõeldud erihooldekodude reorganiseerimisprojektist. Kokku ehitatakse Eestis 55 kümnekohalist peremaja. Projekti kogumaksumus on rohkem kui 26 miljonit eurot, seda rahastab 85% ulatuses Euroopa Regionaalarengu Fond ja ülejäänud osas Eesti riik. Projekti rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist lähtuvalt Vabariigi Valitsuses heaks kiidetud ja Euroopa Komisjonis kinnitatud "Elukeskkonna arendamise rakenduskavast". Allikas: www.hoolekanne.ee