Siinkohalgi saab leida positiivset: vihma ju ei sadanud ! Allakirjutanu hooleks jäi selle päeva kultuuriprogrammi koostamine.

Juba keskpäeval hakkas kogunema nii praegusi kui endiseid külaelanikke. Neil kõigil oli võimalus enda osavõtt registreerida, osta külapäevaks valmistatud särke, külastada mõisahoones väljapandud käsitöönäitust, fotode väljapanekut Sipa inimestest erineval ajas ja erinevates tegevustes, avatud olid käsitöötoad, oli võimalus osaleda käsitööesemete loteriis. Inimestele oli loodud võimalus lihtsalt kokku saada, heietada mälestusi koos oldud aegadest, näha ja kuulda seda, mida on tehtud varasematel aegadel Sipas ja kuidas elatakse siin praegu.

Harivad sõnavõtud

Aktuse avasõnad ütles külavanem Peeter Paunmaa. Samas ütles ta tänusõnad Sipa laste mänguväljaku ja külaplatsi väljaehitajatele ning kõigile selles projektis osalenutele.

Piirkonna lasteaedade juhataja Katrin Einling andis lühiülevaate Sipa küla hariduselust Sipa esimese kooliõpetaja Fridrich Brandti ajast kuni tänase päevani. Seejärel esinesid meie lasteaedade lapsed Eve Kulla ja Sirje Volase juhendamisel.

Sipa küla majanduslikust arengust ja haldusterritoriaalsest kujunemisest eelmise sajandi viimastel aastakümnetel rääkis Vello Luhtaru. Kaare Tammaru andis ülevaate Sipa mõisa-hoone olulisusest Sipa küla elus pärast mõisate riigistamist ja uudset kasutuselevõttu alates 1941. aastast. Seda just teistest tegevustest lähtuvalt ehk siis välja jäi mõisahoone osa hariduselus, kuna sellest on pikalt räägitud hariduselu käsitlustes. Tervituste edastamiseks kokkutulnuile võttis sõna Endel Ruhno.

Kõik taidlejad said esineda

Kultuurilise meelelahutuse teise osa avas aja- ja kohateemalise Virve Osila luuletusega ja isetegevuslaste tervitusega Kaare Tammaru. Seejärel astusid üles kõik praegused sihtasutuse taidluskollektiivid: ansamblid Hõbelõng ja Cantare (juhendajad Marika Kosubenko ja Ülle Tammearu), rahvatantsurühmad Kaareke ja Külapiigad (juhendajad Riho Pohla ja Kaare Tammaru), rivitantsijad Gairy Salga ja baillatiino tantsijad Eha Juuriku juhendamisel. Igal kollektiivil oli võimalus esineda kahe palaga.

Lavale tulid kunagised tegijad

Järgnes kava see osa, kus esinesid Sipa klubi taidluskollektiivid, kes tegutsesid aktiivselt 1970ndate aastate teisest poolest kuni 1990ndate alguseni. Nimetatud ajavahemikku võib Sipas lugeda isetegevuse hiilgeajaks. toonased tegijad nõustusid oma vanade aegade mälestuseks ja meenutamiseks kaasa tegema külapäeva kultuuriprogrammis.

Paljud neist astusid üles pärast 22 aasta möödumist viimasest esinemisest. Üksteise järel tulid esinema segarahvatantsurühm, Sipa Liisu (Laine Kask), ansambel Hõbelõng, estraadipala esitajad Aita Salk ja Ado Kornak, Sipa naiskvartett (Helja Kivastik, Maret German, Aita Salk ja Tiiu Veimann), naisansambel (kus kvarteti lauljatele tulid juurde Aino Liivapalu ja Sirje Kleeberg) Laine Kase juhendamisel, külakapell koosseisus Laine Kask, Aita Salk ja Endel Ruhno ning vanade aegade esinejate esinemise lõpetas rahvatantsurühm „Tuljakuga".

Segarühmas tantsid Uno Aruksaar-Malle Õiglas, Endel ja Dagmar Lindre, Arno Mägi-Sirje Liiva, Heiki ja Milvi Pedosk, Erki German-Pille Meeles. Kõigile neile esinemistele sai osaks väga tugev aplaus, mis oli suurim tänu tegijaile.

Üllatusesinejatena tulid murule Milvi Pedosk ja Riho Pohla, kes esitasid väga perfektselt südant liigutava tantsuloo „Mul meelen kuldne kodukotus ...". Siis astusid ühisesse suurde tantsuringi kõik sellel päeval esinenud 38 rahvatantsijat, et tantsida peo lõpetuseks „Oiget ja vasembat". See oli ilus, uhke ja võimas!

Külavanem Peeter Paunmaa tänas kõiki külapäeva heale kordaminekule kaasa aidanuid ja sponsoreid.

Küla tänukirja said inimesed, kes on aastate ja aastakümnete jooksul andnud oma panuse rahvakultuuri säilimisele, viljelemisele ja edendamisele Sipas, kõikidele praegustele ringijuhtidele ja aktiivsetele taidluses osalejatele: Laine Kask, Siiri Mägi, Laine Kübar, Eliise Kääpa, Helja Kivastik, Aita Salk, Koidu Metsaäär, Kaare Tammaru, Marika Kosubenko, Ülle Tammearu, Gairy Salk, Eha Juurik, Riho Pohla, Eve Kuld, Sirje Volas ja Tiiu Veimann.

Päev jätkus ühises suures katlas keedetud maitsva külasupi söömisega. Õhtust aega said küla-päevast osavõtjad veeta juba mõisa saalis, kus tantsuks mängis ansambel AH-SA-RAKS. Oli omanäoline ja sisukas külapäev.