Marek käib küll Kuressaares ametikoolis, aga tänapäevaseid sidepidamisviise kasutades saab nõupidamistel sõna sekka öelda, neiud õpivad Märjamaa gümnaasiumis.

Noori toetab ja abistab Sipa noorsootöötaja Triin Põri, kes andiski ülevaate plaanidest. Juba on välja kuulutatud logo konkurss, et kõige olulisem sõnum (tegijatena VabaNoor ja eesmärk - noorte õlg kogukonnale) saaks tabava visuaalse märgi.

Välja on saadetud ka kutsed Sipa naisseltsile, kes on külaelus senine aktiivne tegija, et kokkusaamisel arutada järgnevat koostööd. Kavas on õppekäik umbes samalaadse projekti teinud noorte juurde, et kuulata nende kogemusi. Need ettevõtmised on mõeldud ennekõike algatusgrupile, kõik muu plaanitu on juba kogukonnale.

Naistepäeva paiku korraldatakse kehakoorimissegude valmistamise töötuba. Kindlasti tulevad kevadtalgud, kus koristustööde kõrval on plaanis ka pinke pinoteksiga katta ja külale pinke juurde valmistada. Muide, noored on suvemaleva raames külas varemgi käed külge pannud. Nii on jõe ääres korda tehtud ujumiskoht ja piknikupidamise koht. Vallavalitsuse antud muruniidukiga hooldatakse pidevalt seda piirkonda. Tänavu tahetakse jõe äärde ehitada ka riietumiskabiin. Triin märkis, et kõik see püsib, mille rajamisel on noored ise käed külge pannud. Alanud projekti kõige suurema ettevõtmisena on kavandatud lastekaitsepäeva tähistamine.

See tahetakse läbi viia nii suurejooneliselt, et mudilastel ja nende vanematel poleks vaja Märjamaale lustima sõita, vaid kõik võimalused on seekord kodukandis.

Toimuvat on plaanis ka filmida ja pildistada, et sellest jääks korralik jälg. Projekti suvised tegevused on peamiselt väljas. Sügisel tulevad savivoolimise töötoad ja detsembris advenditöötoad. Mõeldakse ka temaatilistele filmiõhtutele, mis oleksid koos külalise ja aruteluga.

 „Noored on praegu nii õhinat täis. Nad ei kujuta veel ette korraldusliku poole mahtu ürituste ettevalmistamisel, aga seda kõike saavad nad töö käigus teada ja kogeda. Samas on see neile niisugune kogemus, mida koolitunnis õppides ei saa," rääkis Triin Põri.

Triin ise on Sipa noortetoas tööl 2011.aasta maikuust. Veel on noortetuba eraldi majas, mida köetakse ahjudega, koridoris on ka elektriradiaator, et veetoru ei külmuks. Vallavalitsus soovib noortetoa üle kolida korda tehtud mõisahoonesse - see võimaldab majandamiskulusid optimeerida. Noorsootöötajal on sellest kahju, sest kuigi temal siis enam ahjude kütmise kohustust poleks, ei võimalda sealne ruumijaotus samamoodi jätkata.

Praegu on neil koguni kümme ruumi, mille väljanägemine on võrreldes mõne aasta tagusega palju kenamaks muutunud. Siin on piljardituba; köök- ja kästöötuba; Triinu kabinet, kus lapsed meelsasti aega veedavad; poksituba; jõusaal; bändiruumis ootavad pillid ja võimendused mängijate uut vahetust, praegu on siin väikestele piljard ja lauajalgpall; oma trennituba on tüdrukutele; on filmivaatamise tuba ja ladu. Sipa külas on alanud huvitav liikumine, Märjamaa Nädalaleht hoiab seal toimuval silma peal.
______________________________________________________________

Projekti „Noorte õlg kogukonnale" eesmärkideks on edendada noorte kodanikuaktiivsust; julgustada noori olema aktiivsed kodanikud; suurendada noorte osalust oma kogukonna kodanikuelus; tugevdada sidet ja koostööd põlvkondade vahel; kujundada noortes solidaarsust ja kasvatada sallivust; arendada noorte algatusvõimet, ettevõtlikkust ja loovust. Projekti maksumus on 4654 eurot ja seda rahastas sihtasutuse Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo.