Sõltumata ilmadest lähitulevikus, on selge, et analoogselt eelmiste aastatega tuleb korteriomanikel hakata rohkem maksma oma külmdemate perioodide igapäevaste elamiskulude eest. Kadrina vallas tegutseb selline tore äriühing nagu OÜ Kadrina Kommunaal (OÜ KK), kes osutab tema poolt loodavaid ja/või vahendatavaid teenuseid nendele elamutele (pro: elanikele), kus on moodustatud korteriomanike ühisused. OÜ KK tegevus puudutab rohkem kui kolmandikku Kadrina valla elanikest ning hõlmab umbkaudu 500 korteriomanikku. Absoluutne arv korteriomanikest täidavad oma kohustusi OÜ KK ees nõuetekohaselt ja täpselt. Kahjuks esineb ka korteriomanikke, kellel ühest või teisest põhjusest tulenevalt võib mingil ajahetkel olla raskem oma kohustusi täita, kuid ka nendega saab OÜ KK poolte soovil leida osapooli rahuldava kokkuleppe.

Paraku peab aga nentima, et viimase aastaga on oluliselt suurenenud nende korteriomanike arv, kellel on OÜ KK ees võlgnevus, kuid kes ei tasu õigeaegselt esitatud arveid ning ei astu ka samme selleks, et jõuda ettevõttega kokkuleppele võlgnevuse tasumiseks või selle ajastamiseks. Samas on OÜ KK omalt poolt osutanud kõigile korteriomanikele teenuseid täies mahus ning sõltumata sellest, kas üks või teine korteriomanik on oma kohustused OÜ KK ees täitnud või mitte. Olukord, kus korteriomanik tarbib ühte või teist osutatud teenust ilma sellel eest tasumata, on arusaamatu ning jätab teenuseid osutavast ettevõttest mulje, kui sotsiaalasutustest. Kuid tegemist on siiski äriühinguga, kelle tegevuse üheks eesmärgiks on osutatud teenustega ükskõik kui minimaalse ärikasumi teenimine. Järelikult need korteriomanikud, kes sisuliselt eiravad OÜ KK poolt esitatud arveid ja kirjalikke võla meeldetuletusi, on isikud, kes oma tegevusetusega tekitavad ettevõttele otsest kahju. Lisaks sellele valmistavad nad ebamugavusi samas elamus paiknevate teiste korterite omanikele, sest kellele ikka meeldiks, kui samas majas elav korteriomanik ignoreerib talle esitatud arvete tasumise kohustust.

Võrreldes ettevõttele võlgu jäänud isikute arvusid, tuleb öelda, et viimase aasta jooksul on võlgu jäävate korteriomanike arv keskmiselt 10 % juures. Nende summaarne võlgnevus ulatub aga mitmesaja tuhande kroonini. Nagu näha, on selle summa suurus üpris kõrge, mida OÜ KK on tasunud korteriomanike eest.

Alates eelmise aasta lõpust on OÜ KK alustanud reaalsete sammudega võlglaste suhtes. Eeldatavasti on kõigile isikuile teada, et kohtuvaidluste pidamine on väga kulukas. OÜ KK on püüdnud minimaalsete kuludega pidada kohtumenetlusi, leides vastava võlgnevuse avalduse lahendamisvõimaluse kiirmenetluse korras. Enamuse esitatud avaldustest on kohus rahuldanud ja mõistnud OÜ KK kasuks välja tasumisele kuuluvad summad. Lisaks jõustunud kohtuotsustele on OÜ KK leidnud võimalusi sõlmida korteriomanikega täiendavaid kokkuleppeid võlgnevuste tasumiseks. Sellest tulenevalt ei pea me üldjuhul pöörduma kohtutäituri poole, millega kaasneksid veel täiendavad kulud võlgnikule. Senisest praktikast võiks nimetada vaid mõned üksikud juhtumid, kus kohtusse antud isikud kas ise või oma tegudega suunavad asja menetlemise kohtu tavamenetlusse, kus tasutav riigilõiv ja muud kohtukulud on tunduvalt suuremad.

OÜ KK soovitab korteriomanikel olla korrektne ning tasuda õigel ajal ja täies ulatuses neile esitatud arved. Loomulikult võivad korteriomanikel tekkida ajutised makseprobleemid, kuid neid saab lahendada üldjuhul koos teenuse pakkujaga. Usun, et seda teavad kõik oma muredega OÜ KK poole pöördunud korteriomanikud. Eirates aga oma võlgnevusi, teevad võlglastest korteriomanikud olukorra veelgi raskemaks ja suure tõenäosusega ka kulukamaks, sest võlgnevuse sissenõudmisega kaasnevad kulud tuleb tasuda ju võlglasel.

Tahaks väga loota, et kõik korteriomanikud saavad sellest aru, et OÜ KK ei saa maksta korteriomanike eest tasumisele kuuluvaid summasid ilma nende laekumiseta osaühingule. Loo-dame, et saabuv sügis ning sellele järgnevad aastaajad tulevad ilma OÜ KK võlglasteta ja/või nende arvu suure minimeerimisega. Kui tekivad probleemid, siis tasub igal juhul pöörduda OÜ KK poole, kes suure tõenäosusega oskab leida kujunenud olukorrale enam-vähem vastuvõetava lahenduse.

Juhul, kui tekivad juriidilised probleemid, siis on olemas OÜ KK koostööpartner, kelle poole saab vajaduse korral pöörduda.

 

Arvi LUNDVER jurist,
OÜ KK lepinguline esindaja
GSM: +372 50 34 352
Arvi.Lundver@gmail.com