Noorte eestvedaja, major Arne-Olaf Jöhnk on Toilas juba kolmandat korda. Tema sõnul on tänast Toila kalmistut vaadates raske uskuda, et veel 1995. aastal olid kalmistu peale ehitatud Nõukogude piirivalve punkrid ja millestki polnud aru saada, et siia oleks inimesed maetud.

Praeguseks on kalmistule maetud sõjameestest tuvastatud umbes 95% - üle 2000 isiku.

Veel märkis major Jöhnk, et Toila kalmistu puhul on hea näha, et seda pole rüvetatud. Paljudes sellistes matmispaikades on vandaalid haudu lahti kaevanud.

Enamik tänavu korrastustöödel osalenud noori olid aga Eestis esimest korda ning tahaksid siia teine kordki tagasi tulla.
_________________________

Augusti alguses oli meie valla külades liikvel grupp Eesti Rahva Muuseumi töötajaid ning Tallinna ja Tartu ülikoolide antropoloogia- ja etnoloogia eriala tudengeid.

Ekspeditsiooni eesmärk oli koguda materjale kaasaja argielust, filmida ja pildistada igapäevaseid tegemisi.

Selle ekspeditsiooni näol oli tegemist ERM-i traditsiooniliste välitöödega, mida on viimase 100 aasta jooksul Eestimaa eri paigus läbi viidud.

Eesti Rahva Muuseumi kogudes on Toila valla aladelt võimalik leida erinevat materjali - fotosid, kaarte, jooniseid jne. Vanimad fotod muuseumi kogudes on aastast 1902 Pühajõe ja Päite külast, Toilast ja Vokast.

Juba järgmises lehes loodame välitööde juhi, Agnes Aljasega, teha pikema intervjuu selleks, kuidas tänavune ekspeditsioon õnnestus ja millist materjali õnnestus muuseumi kogude täienduseks hankida.