Juba mitmeid aastaid on programmi kestus neli nädalat, millest kaks nädalat on vahetusõpetaja ühes koolis ja järgnevad kaks nädalat hoopis teises Eestimaa koolis.

Oma psühholoog

Tabasalu Ühisgümnaasium oli juba neljandat korda vastuvõtvaks kooliks. Eelmistel aastatel jätsid õpilastele väga hea ja sümpaatse mulje õpetajad Günther Sturm, Andreas Krenner ja Susanna Söls. Sel korral seisis rõõmsalt meie õpilaste ees õpetaja Christof Trimmel. Õpetaja Trimmel õpetab omal maal (Bundesgymnasium/Bundesrealgymnasium) õpilastele füüsikat ja psühholoogiat. Meie koolis andis õpetaja Trimmel saksa keele aine- ja ringitunde, külastas inglise keele, matemaatika ja loodusainete (keemia, geograafia, füüsika) tunde.

Õpetaja Trimmelile meeldis meie koolis väga. Tema sõnade järgi olid õpilased ainetundides väga distsiplineeritud ja õpihimulised. Õpetaja Trimmel tõi positiivsena esile meie kooli head varustatust IKT-vahenditega, õpilaste väga head inglise keele oskust, tasuta sooja koolilõunat kuni põhikooli lõpuni, tasuta töövihikuid põhikooli piires ja tugispetsialistide poolt tehtavat tööd õpilastega.

Kui meil on enamasti psühholoog või sotsiaalpedagoog vajadusel kohe valmis õpilasega suhtlema, siis Austrias tuleb psühholoog kooli tellida ja kui ta lõpuks koolis on, siis on juba lootusetult hilja probleeme lahendada. Nagu varasemad välisõpetajad, ütles õpetaja Trimmel, et Austrias peab üks psühholoog teenindama vähemalt 10 000 õpilast, kui meil enamasti töötab üks psühholoog ca 800 õpilasega.

Pannukad austria moodi

Pikkadesse töistesse päevadesse mahtusid kenad tunnid ajaloohõngulises Vääna mõisas, päikeselised hetked Türisalu pangal ning Keila-Joa pargis. Mõnus esmaspäevaõhtu Paides ja muljeterohke laupäev Haapsalus jäävad pikaks ajaks eredalt meelde. Loomulikult tutvus õpetaja Trimmel ka 2011. aasta Euroopa kultuuripealinna Tallinnaga. Meeleolukad olid ka Rahvusraamatukogus toimunud loeng ja kontsert Kadrioru lossis.

Õpetaja Trimmel tutvus ka vallamaja ja Tabasalu noortekeskuse tööga. Oma tänusõnad soovib õpetaja Trimmel edasi anda Harku vallavalitsuse haridusspetsialist Ervin Jürisoole ja Tabasalu noortekeskuse töötajatele.

Viimane tööpäev Tabasalu koolis oli õpetaja Trimmelile ja ka 6. ja 8. klassi õpilastele eriline. Koostöös valmisid maitsvad austriapärased pannkoogid (Palatschinken) vahukoore, aprikoosimoosi ja tuhksuhruga. Täpselt nii nagu seda Austrias tavapäraselt tehakse.

Ma loodan, et meie kool saab veelkord võõrustada Austriast pärit õpetajaid. See on suureks kogemuseks nii õpilastele kui ka õpetajatele.