Oleme pärit Euroopa eri piirkondadest, aga meid ühendavaks lüliks on vesi.

Nimelt asuvad kõikide riikide koolid veekogude läheduses ja sellest seosest kasvas välja ka meie kaheaastase projekti teema - „Elu veekogude läheduses". Koostööprojekt on saanud toetust SA Archimedes elukestva õppe programmist ja selle eesmärk on uurida erinevate ainevaldkondade põhiselt, mis meid riigiti seob ja eristab, samuti arendada võõrkeeleoskust.

Õpetajatele on see loomulikult ka suurepärane võimalus vahetada õpetajatöö kogemusi.

Enne Itaaliasse sõitu pidid kõik partnerkoolid ette valmistama kolm esitlust: oma kooli ja linna tutvustuse, faktide kogumiku maakonna veekogude kohta ning linna veekogudest leitud prügist loodud kunstiteose.

Kuna VKG-s on kümnendate klasside õpilastel juba teist aastat võimalik osaleda valikainena projektiõppes, siis saidki meie kooli selles tunnis osalevad õpilased ülesande tutvuda olukorraga Tamula rannas ja Koreli oja ääres, korjata nende ümbrusest prahti (mida polnud üldse palju) ning valmistada prügist kunstiteoseid - nii skulptuure kui ka maale. Meie esitlus pani nii mõnegi riigi esindajad imestama, kui korras on meie rannad ja kui loovad võivad õpilased prügist kunsti loomisel olla. Mainisime ära ka Eestis algatatud ning nüüdseks maailmaski kuulsust kogunud kampaania „Teeme ära!".

Lõuna-Itaalia Salerno linna jõudes ootasid meid juba vastuvõtvad perekonnad, tulles lausa avasüli tervitama. Ikka Vahemere maade kombe kohaselt - musi ühele põsele ja teisele! Pered elasid üle terve Salerno maakonna ja nii mõnedki õpilased sattusid koolist päris kaugele, nii et kooli jõudmiseks võis kuluda ligi poolteist tundi. Samas oli see ainulaadne võimalus kogeda tavalise itaalia pere igapäevaelu.

Lisaks igapäevastele töötubadele ja koolitundidele oli meil kogu projekti vältel võimalus silmaringi avardada.

Tutvusime Itaalia koolisüsteemi ja Salerno vaatamisväärsustega ning loomulikult ei jäänud nägemata ka Vahemeri. Kõige paremini jäid meelde Salerno traditsioonilised jõulutuled, mis linna tänavaid kaunistavad. Meeldejäävad olid veel ajaloolised linnad nagu Pompei ja Paestum ning külastamata ei jäänud mozzarellavabrik.

Lisaks kõigele sellele võõrustas meid Salerno linnapea, kellel oli väga hea meel näha nii erinevaid partnerkoole. Viisime omalt poolt kingituseks Eesti kaardi.

Gruppidesse jaotatud õpilastel oli nädala jooksul ülesanne jäädvustada fotodel ja videos projektitegevusi ja üleüldse itaalia kultuuri. Viimasel päeval esitleti seda kõikidele osalejatele. Kuidagi väga loomulikult olid esitlustes ülekaalukalt esindatud Itaalia toit ja võõrustavad perekonnad. Päris palju leidis kajastust ka Vesuuvi hävitatud Pompei linn.

Lahkusime päikesepaistelisest Itaaliast, kui temperatuur oli üle 20 soojakraadi. Järgmine projektis osalejate võõrustaja on Lappenranta gümnaasium Soomes ning nende esindajad külastavad VKG-d veel selle aasta detsembris, et ühiselt mais toimuvat koostööprojekti planeerida.

Ruth Talmet, Maive Salakka
Võru Kreutzwaldi gümnaasium